Oud & nieuw en bubbels horen bij elkaar. En bij die bubbels hoort natúúrlijk iets zoets. De oliebol schuiven we even aan de kant dit jaar, want wij maken deze kaneelfritters met mandarijn-karamelsaus van Yvette van Boven!
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
mandarijn-karamelsaus
250gsuikerbruin
125mlwater
125mlmandarijnsapuit pak of vers
50gboter
kaneelfritters
250mlwater
60gboter
2elsuiker
1elkaneel
250gbloem
4eieren
1elsinaasappelrasp
olie om in te frituren
instructies
Doe alles voor de saus in een steelpan en verwarm het al roerend tot het kookt. Laat 25-30 min. op zacht vuur tot de helft inkoken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
Maak het fritterbeslag. Smelt de boter in het water in een steelpan, voeg suiker, kaneel en zout toe. Haal dan van het vuur en roer met een houten lepel de bloem erdoor. Zet even (± 3 min.) terug op het vuur en roer tot het mengsel gaart. Haal dan weer van het vuur en klop met een mixer een voor een de eieren erdoor. Spatel de sinaasappelrasp erdoorheen.
Verwarm intussen op zacht vuur de mandarijn-karamelsaus. Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
Laat voorzichtig een volle theelepel van het beslag (schraap met een andere lepel het deeg van de theelepel) in de hete olie in glijden. Bak de fritters 2-3 min. tot ze goudbruin en gaar zijn. Bak steeds kleine porties. Laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
Stapel ze op een grote schaal en giet de saus erover. Strooi er evt. nog gekonfijte sinaasappelreepjes over. Serveer direct.