Nu je thuis als een echte Italiaan zelf limoncello hebt gebrouwen, is het tijd voor stap twee: recepten met limoncello maken. Want de citroenlikeur is veel te lekker om alleen te nippen na het eten.
Met geweldig goede citroenlikeur, en dan hebben we het uiteraard over de Italiaanse limoncello, bak je geweldige toetjes. Een handig trucje als je veel citroensmaak in een gerecht wil, maar geen citrus voorhanden hebt.
Overigens een tip: je kunt het beste een voorraadje limoncello maken in januari, dan is de citrus op zijn best en, een bijkomend voordeel, de drang om binnen te blijven vanwege het weer het sterkst.
In deze recepten met limoncello komt de citroenliefhebber aan zijn trekken. Maak een romige custard met friszoete limoncello en geef er oud brood een tweede leven mee in het zuurdesembroodtoetje, stapel meringues op elkaar en smeer limoncelloroom tussen elke laag, of maak een Italiaanse rijsttaart met een limoncello tic. En tiramisu met limoncello? Ver-ruk-kelijk!
10 recepten met limoncello
meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
Dit is zo'n dessert waar we alleen maar meer van willen. Dus zorg dat je nog een plekje over houdt voor deze heerlijke witte-chocotiramisù met banaan & limoncello. Het is relatief weinig werk omdat het opstijven gelukkig vanzelf gaat. Aan de slag!Kan jij geen genoeg krijgen van Italiaanse desserts? Dan is deze espresso-martini tiramisu ook perfect!
ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
Naar zee? Je hebt niet veel meer nodig dan limoncello, een mousserende witte wijn en zelfgemaakt citroensiroop om deze friszure strandcocktail te maken.
Italië…limoncello! Want welk drankje hoort er meer bij Italië dan dit zoete & zachte (als ‘ie echt goed is tenminste) drankje op een zonovergoten terras? Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met limoncello? Wat dacht je van deze pistachenotentaart met limoncellocrème!
îles flottantes met limoen & ijskoude meloen-limoncellobouillon
Deze îles flottantes van Yvette van Boven zijn een secuur werkje, maar als het af is dan heb je gegarandeerd een wow-effect! Tip van Yvette: 'Een krokant koekje of schuimpje erover zorgt voor afwisseling in structuur en smaak, probeer maar!' Deze zabaglione is gemaakt met muskaat-aardbeisiroop met basilicum!
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
Sgroppino betekent ‘ontknopen’ en dat verwijst naar de gewoonte om na het eten een knoopje los te maken. Perfect voor ná je etentje dus. Maar je kunt sgroppino ook als verfrissend drankje tussendoor of ’s middags al serveren.