9 recepten van chef Joris Bijdendijk om zelf te maken

Koken als een ware Joris Bijdendijk: wie wil dat nou niet? Een mooi startpunt om de culinaire kneepjes van de chef te leren, is natuurlijk door zijn recepten te koken.

Vanaf deze week ligt delicious.oktober in de schappen en dat betekent dat het nummer met niemand minder dan Joris Bijdendijk als gasthoofdredacteur uit de winkel gaat. Maar niet getreurd, zolang de voorraad strekt kun je het magazine – bomvol recepten van Joris Bijdendijk – híer nog bestellen.

Zoals hoofdredacteur Karolien ook schrijft in haar editorial: ‘Joris is een sterrenchef en zoveel méér. Een man met een missie, die wil onderzoeken wat écht duurzaam koken is en de wereld zo een beetje beter wil maken. Hij is een kok die even graag croissants bakt als een duif vult met langoustine.’

Hieronder vind je dan ook een van zijn signatuur-recepten van RIJKS, maar ook één van zijn favoriete ontbijtrecepten voor zondagochtend thuis met zijn gezin.

9 recepten van Joris Bijdendijk

croissants van Joris Bijdendijk
Tip van Joris: 'Let op, je kunt croissantdeeg ook te veel toeren geven. Dan zit er totaal geen werking meer in en plakken alle laagjes aan elkaar. Zulk deeg souffleert niet.’
Ook een lekker bakrecept: Vincents pain d’amour
naar recept
cannelés van Joris Bijdendijk
De perfecte cannelé heeft een diep gekaramelliseerde buitenkant en een zachte, bijna custard-achtige binnenkant. Let op: begin twee dagen van tevoren aan dit recept.
Lees ook: dit zijn de beste kookboeken van Joris Bijdendijk, volgens delicious.lezers
naar recept
canneles
Joris’ tiramisu
Voor dit recept kiest Joris L’OR Espresso RISTRETTO, die zowel in koffiecapsules als L’OR BARISTA XXL capsules te koop is. Joris: ’De extra sterke L’OR Espresso RISTRETTO vormt een mooi contrast en een gouden combi met de zachte smaken van mascarpone, room en vanille.’
naar recept
Tiramisu van Joris Bijdendijk
peer bourdaloue met crème crue
Deze stoofpeertjes op chic van Joris Bijdendijk zijn ingestopt in een romige deken van frangipane. Serveer ze direct uit de oven met een lik crème crue.
Frangipane: hier komt de vulling vandaan (plus een verrukkelijk recept)
naar recept
Peer bourdalaque
Gepocheerde eieren met serranoham & koffievinaigrette
Voor dit recept kiest Joris Bijdendijk voor L'OR Lungo Profondo, een medium gebrande koffie met tonen van chocolade en zoet fruit. Gebruik de L'OR aluminium koffiecapsules die je gewend bent of ga voor de unieke L'OR Barista XXL koffiecapsules voor één extra grote kop koffie of zet hiermee twee kopjes tegelijkertijd.
Als liefhebber van bonenkoffie kies je L'OR Crema Classique koffiebonen voor medium gebrande koffie met een ronde smaak vol warme, notige tonen van versgebakken brood.
naar recept
koffie ontbijt Joris bijdendijk
pindasoep
De kip pekelen vraagt wat tijd maar verder is deze soep eenvoudig en te lekker met pindakaas, kouseband, sambal, kokosmelk en ketjap.
Voor alle pinda fans: maak ook eens deze chocotaart met gezouten pinda-ijs.
naar recept
pindasoep
aardpeer met koffie & brie noir
Het vleugje zoethout van de koffie combineert geweldig met het zachte van brioche, boter, suiker en peer, maar ook met het intense van truffel, brie noir en peterselie.
naar recept
L'OR aardpeer met koffie en brie noir
pasteitje met kalfsvlees en paddenstoelen
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. In delicious. deelt hij alvast een voorproef uit zijn nieuwe boek Chez Bijdendijk. Waaronder deze knisperende pasteitjes van bladerdeeg, met romige ragout van paddenstoelen en kalfsvlees.
Lees ook: dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk
naar recept
pasteitje met kalfsvlees & paddenstoelen

En Joris’ millefeuille van biet, die ook op de kaart staat van RIJKS:

Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
De all time favourite van restaurant Rijks: de millefeuille van biet. Laagjes dungesneden biet worden bij elkaar geknoopt en zachtjes gegaard in bietensap. Om de zoete aardse smaak lichter en speelser te maken, serveer je dit bietenkunstwerk met een zout-zure beurre blanc van sojasaus en sushi-azijn en een heldergroene peterselieolie.
naar recept
MILLEFEUILLE VAN BIET met Tomasu beurre blanc

Lees ook over de favoriete ingredieten van de chef:

FEBO Joris Bijdendijk
FOTO: CHANTAL ARNTS