Koken als een ware Joris Bijdendijk: wie wil dat nou niet? Een mooi startpunt om de culinaire kneepjes van de chef te leren, is natuurlijk door zijn recepten te koken.
Vanaf deze week ligt delicious.oktober in de schappen en dat betekent dat het nummer met niemand minder dan Joris Bijdendijk als gasthoofdredacteur uit de winkel gaat. Maar niet getreurd, zolang de voorraad strekt kun je het magazine – bomvol recepten van Joris Bijdendijk – híer nog bestellen.
Zoals hoofdredacteur Karolien ook schrijft in haar editorial: ‘Joris is een sterrenchef en zoveel méér. Een man met een missie, die wil onderzoeken wat écht duurzaam koken is en de wereld zo een beetje beter wil maken. Hij is een kok die even graag croissants bakt als een duif vult met langoustine.’
Hieronder vind je dan ook een van zijn signatuur-recepten van RIJKS, maar ook één van zijn favoriete ontbijtrecepten voor zondagochtend thuis met zijn gezin.
9 recepten van Joris Bijdendijk
croissants van Joris Bijdendijk
Tip van Joris: 'Let op, je kunt croissantdeeg ook te veel toeren geven. Dan zit er totaal geen werking meer in en plakken alle laagjes aan elkaar. Zulk deeg souffleert niet.’Ook een lekker bakrecept: Vincents pain d’amour
Voor dit recept kiest Joris L’OR Espresso RISTRETTO, die zowel in koffiecapsules als L’OR BARISTA XXL capsules te koop is. Joris: ’De extra sterke L’OR Espresso RISTRETTO vormt een mooi contrast en een gouden combi met de zachte smaken van mascarpone, room en vanille.’
Gepocheerde eieren met serranoham & koffievinaigrette
Voor dit recept kiest Joris Bijdendijk voor L'OR Lungo Profondo, een medium gebrande koffie met tonen van chocolade en zoet fruit. Gebruik de L'OR aluminium koffiecapsules die je gewend bent of ga voor de unieke L'OR Barista XXL koffiecapsules voor één extra grote kop koffie of zet hiermee twee kopjes tegelijkertijd. Als liefhebber van bonenkoffie kies je L'OR Crema Classique koffiebonen voor medium gebrande koffie met een ronde smaak vol warme, notige tonen van versgebakken brood.
De kip pekelen vraagt wat tijd maar verder is deze soep eenvoudig en te lekker met pindakaas, kouseband, sambal, kokosmelk en ketjap.Voor alle pinda fans: maak ook eens deze chocotaart met gezouten pinda-ijs.
Het vleugje zoethout van de koffie combineert geweldig met het zachte van brioche, boter, suiker en peer, maar ook met het intense van truffel, brie noir en peterselie.
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. In delicious. deelt hij alvast een voorproef uit zijn nieuwe boek Chez Bijdendijk. Waaronder deze knisperende pasteitjes van bladerdeeg, met romige ragout van paddenstoelen en kalfsvlees. Lees ook: dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk
En Joris’ millefeuille van biet, die ook op de kaart staat van RIJKS:
Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
De all time favourite van restaurant Rijks: de millefeuille van biet. Laagjes dungesneden biet worden bij elkaar geknoopt en zachtjes gegaard in bietensap. Om de zoete aardse smaak lichter en speelser te maken, serveer je dit bietenkunstwerk met een zout-zure beurre blanc van sojasaus en sushi-azijn en een heldergroene peterselieolie.