Echt à la minute is een gerecht uit de oven niet, dat geven we eerlijk toe. Maar het is wel een van de meest ontspannen manieren om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Want zodra deze ovenschotel recepten de oven inglijden, heb je er geen omkijken meer naar.
Dat hangt vooral af van de ingrediënten die je gebruikt en of ze al zijn voorgegaard. Je kunt ervan uitgaan dat de oventijd minimaal 20 minuten kost en maximaal 45 minuten. Wil je alleen een goudbruin kleurtje, of een lekker krokant korstje, dan is 20 minuten vaak voldoende. Hangt natuurlijk ook van je oven af. Reken op drie kwartier als de schotel nog helemaal koud is, of de ingrediënten nog rauw zijn.
De meeste ovenschotel recepten zijn vergevingsgezind. De beste manier om te controleren of je gerecht al gaar is, is door te proeven en kijken; hebben de ingrediënten al kleur gekregen, is het al helemaal gaar? Zo niet, dan kun je de ovenschotel prima nog iets langer in de oven laten staan. Dat is meestal geen probleem.
Hoe lang moet je witlof koken voor een ovenschotel?
Een favoriet van velen: witlofschotel! Alleen moet je de witlof van tevoren garen, of kun je de kropjes ook gewoon zo in de schaal leggen? Het lekkerste is om de witlof eerst te blancheren in weinig water met zout, gedurende 8 minuten. Daarna is het belangrijk om ze goed droog te deppen met keukenpapier.
Misschien wel nog lekkerder is het bakken van de witlof in boter, alvorens je ‘m in de oven schuift. Een klontje boter erbij, wellicht een sjalotje, en de start van je ovenschotel begint al goed.
Hoe krijg je een krokant korstje op ovenschotel recepten?
Om de goudbruine korst is het te doen. Kaas is de vanzelfsprekende optie, maar je kunt je ovenschotel ook heel goed bedekken met een laagje broodkruim, paneermeel of de Japanse versie: panko. Extra decadent? Ga voor (tortilla)chips of een hartig cornflakes-mengsel. Wil je liever een romige laag, ga dan voor aardappelpuree, of een lekkere kazige polenta.
Van witlofschotel tot zuurkool uit de oven
ovenschotel met gehakt, broccoli en een aardappeldakje
Deze ovenschotel is makkelijk van tevoren te maken. Wil je graag een mediterraan accent? Vervang dan de kerrie door ras el hanout.
Zin in een gezond gerecht boordevol groente? Dan zit je met dit fusion gerecht helemaal goed! De groente zorgen voor de nodige vitamine, waarbij het flatbread een extra bodem legt.
Meer herfst dan vandaag gaan we het niet krijgen: ’s ochtends een mooi zonnetje, maar halverwege de dag grauw en grijs. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en maken vanavond comfortfood waar je u tegen zegt: warme pompoen-aubergine (toch al 2 herfstgroenten ten top) ovenschotel met gorgonzola. Wil je een complete maaltijd? Serveer de ovenschotel dan met zilvervlies- of notenrijst.
Vijgen kun je zowel met zoete- als hartige gerechten combineren. Omdat ze zo fijn zijn delen we deze week flink veel recepten ermee. Deze ovenschotel met kip breng je op smaak met pancetta, ui, tijm, bouillon, witte wijn en gekaramelliseerde vijgen.
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
Zuurkool wordt vaak gebruikt in stamppotten, maar in deze Mediterrane ovenschotel met saucijs past de zuurkool ook perfect. De ovenschotel is snel klaar en bereid met een handjevol ingrediënten. Een lekker recept voor een makkelijke avond.
casserole met worst, hp sauce, gemengde bonen & reuzenknoedels van aardappelpuree
In zijn boek 7X ANDERS kookt Jamie Oliver met zijn 18 favoriete ingrediënten steeds andere gerechten. Alles even makkelijk, snel en erg lekker, zoals we van hem gewend zijn. Deze casserole is easy, want de oven doet het meeste werk voor je. Vullend, voedzaam comfort food!Wil je meer inspiratie van Jamie? De chef is deze maand gasthoofdredacteur van delicious. magazine (bestel 'm hier). En: je krijgt zijn nieuwste kookboek EEN (met eenpansgerechten) nu bij 3 nummers delicious.. Meer weten? Kijk hier!
Deze ovenschotel met bleekselderij in serranoham is lekker licht en niet veel werk. De mosterdsaus geeft het gerecht extra pit en is daardoor nóg smakelijker. Een bijzonder, maar gemakkelijk recept en daarom perfect voor doordeweeks.
Waarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op een bakplaat of in een ovenschaal een complete maaltijd kunt bereiden? Deze ovenschotel met lamsvlees en geroosterde worteltjes is easy, maar zo lekker.
Ovenschotels zijn meestal heel simpel om te maken, maar dit recept maakt het nóg makkelijker. Rode mul heeft lekker stevig visvlees en heel veel smaak. Geef bij de vis sappige trostomaatjes aan de tak, gegrild met wat olijfolie in de oven. Weinig tijd? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak. Scheelt toch weer 10 minuutjes bereidingstijd.
Het maakt niet uit welke vis je voor deze romige casserole kiest. Nog lekkerder: kies niet één soort vis, maar van alles wat. Ook met de groenten kun je alle kanten op: courgette, venkel, paprika en ook broccoli, sperziebonen, wortel en cherrytomaten zijn heerlijk. Lekker met rijst, krieltjes of tagliatelle!Ook een goed idee: deze goudkleurige mosselchowder.
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite. Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
Ideaal als je een drukke dag hebt, want deze saucijzen met appel maak je makkelijk een paar dagen van te voren. Op de avond zelf hoef je hem alleen maar op te warmen in de oven. Easy!Probeer ook saucijzen met gekaramelliseerde sriracha-uien.
September en oktober zijn oogstmaanden. Tomaten, courgettes en uien zijn op hun best en voor een prikkie te koop. En deze week wel het allerbelangrijkst: ideaal om flexitarisch mee te koken tijdens de delicious.flexweek.
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Met één bakplaat of in één ovenschaal kun je al een complete maaltijd maken, zoals deze overheerlijke zoete aardappels gevuld met chorizo, ui, paprika en peterselie.