We zijn er bijna! 2026 is nu zo dichtbij dat we nachtjes kunnen tellen, maar laten we eerst nog héél even terugblikken. Deze keer pakken we onze populairste ovenrecepten van dit jaar erbij.
Ovenrecepten klinkt misschien wat breed, maar juist daarom is het zo leuk. Dit zijn namelijk de allerlekkerste gerechten waarvoor je in principe maar één ding écht nodig hebt: een oven! Nou ja… en natuurlijk een paar ingrediënten en keukentools, dat dan weer wel.
De lijst zit vol variatie: van casseroles en traybakes tot pompoentaarten en quiches. Heb jij de nummer één al gemaakt dit jaar?
1. Viscasserole
Het maakt niet uit welke vis je voor deze romige casserole kiest. Nog lekkerder: kies niet één soort vis, maar van alles wat. Ook met de groenten kun je alle kanten op: courgette, venkel, paprika en ook broccoli, sperziebonen, wortel en cherrytomaten zijn heerlijk. Lekker met rijst, krieltjes of tagliatelle!
naar recept2. Gehakt ovenschotel met broccoli en aardappel
Zin in een ovenschotel met broccoli en gehakt vanavond? Zoek niet verder, want we hebben een heerlijk recept van Janneke Philippi voor je.
naar recept3. Tartiflette
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn.
naar recept4. Hartige taart met asperges, bosui, ham en ei
Aspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart.
naar recept5. Pinsa met buffelmozzarella, pistachepesto en coppa
Pinsa combineert het beste van pizza én focaccia. De luchtige bodem beleg je net als pizza en bak je in de oven. Lunchgerecht of antipasti ( 2-4 personen).
naar recept6. Quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta
Een quiche met rode ui, verse vijgen en romige ricotta – wat wil je nog meer? De zoete vijgen en zachte rode ui vormen samen met de frisse ricotta de perfecte toppings voor deze hartige Franse klassieker. En laten we eerlijk zijn: een quiche staat altijd prachtig op tafel. Win-win dus!
naar recept7. Kiptraybake
In haar rubriek wil Julie je verrassen met toegankelijk eten, met vaak een frisse, crispy kick. Dit recept voor kiptraybake is een mooi voorbeeld. In een handomdraai vier je een kleurrijk Italiaans feestje!
naar recept8. Feestelijke pompoentaart uit de koker van Ottolenghi
Feestelijke vegetarische taart met pompoen, prei, snijbiet en fet. Vier de feestdagen met deze topper van Ottolenghi. Deze knapperige, romige bladerdeegtaart is eenvoudig vooraf te bereiden en vol van smaak, ideaal voor een gezellig diner of borrel.
naar recept9. Marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
naar recept10. Crunchy aardappels met zalm
Aardappel met zalm is altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
naar recept11. Kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato
Gek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar recept12. Romige witlof met hazelnoten en aardappelpuree
Julie kookt winterklassiekers, maar dan zonder vlees noch vis. In haar versie van de Hollandse hit ‘witlof uit de oven’ worden de stronkjes toegedekt met aardappelpuree en bestrooid met hazelnootjes voor een krokante bite.
naar receptKijk ook eens: traybakes: snel, slim & vol smaak – dit zijn onze 15 favorieten van de bakplaat











