romige witlof uit de oven met hazelnoten en aardappelpuree

romige witlof uit de oven met hazelnoten en aardappelpuree
Recepten & Foodstyling: Julie Teeken, Fotografie: Mevrouw Mel, Styling: Ingrid van Kuringen

Julie kookt winterklassiekers, maar dan zonder vlees noch vis. In haar versie van de Hollandse hit ‘witlof uit de oven’ worden de stronkjes toegedekt met aardappelpuree en bestrooid met hazelnootjes voor een krokante bite.

Zin gekregen in de andere vega-comfortrecepten van Julie? Shop het februari-nummer nu:

Romige witlof, hazelnoten en aardappelpuree

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | hollands, nederlands | glutenvrij, vegetarisch
Witlof uit de oven, wie is er niet mee opgegroeid? Deze witlof krijgt een bourgondische twist met een scheutje witte wijn.
Kooktijd25 minutes
oven30 minutes
Totale tijd55 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ovale ovenschaal ± 28 cm

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels geschild, in stukjes
  • ½ tl nootmuskaat
  • 150 g belegen kaas, geraspt
  • 1 el olie
  • 125 g vega spekjes of grof gehakte gerookte amandelen
  • 700 g witlof, stronkjes in de lengte gehalveerd
  • 3 lente-uien, in ringetjes
  • 80 g hazelnoten, grof gehakt
  • 150 ml slagroom
  • 200 m witte wijn

Instructies

  • Kook de aardappels in ± 20 min. in gezouten water gaar. Giet af, maar houd wat kookvocht apart. Stamp de aardappels met wat kookvocht tot smeuïge puree. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schep de kaas door de puree.
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekjes op middelhoog vuur in ± 3 min. knapperig. Leg de witlofstronkjes tegen elkaar in een ovenschaal. Bestrooi met de spekjes (of gerookte amandelen), lente-ui en hazelnoten. Schenk de slagroom en witte wijn over de witlof, breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree er gelijkmatig over en maak eventueel mooie golfjes met de achterkant van een lepel. Bak in ± 30 min. goudbruin en gaar in de oven. Lekker met verse kervel of peterselie.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
p.p. ± 705 kcal / 24 g eiwit / 45 g vet / 38 g kh
TIP Liever helemaal vegan? Vervang de kaas en room door plantaardige varianten.
Recepten & Foodstyling: Julie Teeken, Fotografie: Mevrouw Mel, Styling: Ingrid van Kuringen
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Probeer ook deze witlof uit de oven recepten