De Méditerranée blijft een heerlijke bron van inspiratie! In een nieuwe rubriek in delicious.magazine neemt Merijn Tol je mee op haar ontdekkingsreis van west naar oost, met verrassende gerechten en verhalen.
Zo vind je in delicious. januari haar recept voor çilbir: Turkse gepocheerde eieren met yoghurt. En vertelt ze meer over de Ottomaanse herkomst van het recept en yoghurt als ingrediënt. Nieuwsgierig? Bestel het nummer hier.
Over Merijn Tol
Merijn Tol is al jaren culi-redacteur bij delicious. Ze schreef kookboeken over de grote Méditerranée, waaronder recent Café Mazahar en De bijbel van de Libanese keuken. Als ze niet schrijft, kookt ze in haar modern mediterrane pop-up Café Mazahar en schrijft ze een gelijknamige nieuwsbrief via Substack. Ook vind je geregeld recepten van haar op deliciousmagazine.nl, @merijntol, @cafemazahar.
Om de nieuwe rubriek te vieren, delen we 8 mediterrane recepten van Merijn uit haar laatste boek en ons archief.
Ok, daar is hij dan: de noten-zadencrunch die je óveral in Café Mazahar terugziet! Emma de Thouars kwam er speciaal een keer voor eten. Maar vrees niet, want het is belachelijk makkelijk te maken en in een wip heb je een flinke pot vol. Handig, want deze crunch wil je nu altijd klaar hebben staan. Opwindend goedje, deze verslavende crunch. Daar hoort dan ook een dito nummertje bij: Yekfini nesma’ sotak van Libische Egyptenaar Hamid al Shaeri, uit de Habibi Funk-compilatie.
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’ Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights. Je kunt gelatine gebruiken of agar-agar, dat zorgt ervoor dat de pudding op een andere manier in je mond smelt, maar ze zijn alle twee even lekker. De combinatie van frisse citrus en room smaakt onweerstaanbaar. ‘Serveer deze flan met een dikke lik Turkse Kaymak of crème crue en pistachepoeder.’
Culinair redacteur Merijn Tol en Nadia Zerouali reisden jarenlang door de Arabische wereld van Libanon tot Marokko: ze ontdekten de heerlijkste gerechten en drongen door tot in het hart van de moeders in de keuken. Met veel verhalen, simpele receptuur bomvol kruiden en specerijen, en prachtige foto’s die je meenemen op reis: voor iedereen die de Arabisch mediterrane keuken wil ontdekken. We geven je het recept voor hun Kisir waar ze zelf verslingerd aan zijn!
Dit zijn ware pronkstukken op een mezze-tafel! De combinatie van brood, olijfolie, sumak, ui en kip is weergaloos. Neem de lekkerste olijfolie die je hebt, liefst een heftige boerse. Dit is een gerecht dat je perfect voorbereidt en afmaakt als iedereen met trek aan tafel gaat. Ook lekker: labneh met watermeloen!
Met dit gerecht wordt je huis in no time gevuld met heerlijke geuren. Het kost even wat tijd maar maak je geen zorgen want je harde werken wordt beloond met kip om je vingers bij af te likken. Maak je diner compleet met deze heerlijke gekonfijte venkel met citroen en walnoten.
mini pita-pizza’s met za’atar, witte kaas en gekonfijte venkel
Kun je niet kiezen tussen pita's of een pizza? Met dit gerecht heb je het lekkerste van beiden! Ideaal voor feestjes, borrels en picknicks. Warm zijn ze het lekkerst, maar afgekoeld gaat zo'n schaal ook wel leeg hoor. Dat kan de redactie toevallig eigenhandig bevestigen.