Doei knolgroenten, wortelen en kolen, en welkom terug lentebloeiers! Waar we in de laatste maanden moeite hadden om nog iets creatiefs te koken, is het nu weer dringen voor de koelkast: maken we een lente ovenschotel met asperges, gaan we voor daslook, radijsjes of… een van deze recepten?
Er is geen betere manier om seizoensgroenten in de schijnwerpers te zetten dan door er een lekker goudbruin korstje omheen te roosteren. Lente ovenschotel recepten zijn de hoofdrolspelers van onze voorjaarsavonden; ze zijn niet te ingewikkeld, snel klaar en daarom kunnen wij nog net iets langer buiten blijven om van het weer te genieten. Goede deal, toch?
In veel gevallen zijn deze ovenschotels helemaal af, en daar bedoelen we mee dat je er niks bij hoeft te maken voor een volwaardige maaltijd – hoewel een groene salade áltijd goed gezelschap is.
Wil je liever een gerecht zonder aardappels, polenta of andere koolhydraten; ga dan voor bleekselderij in serranoham met mosterdsaus of een heerlijke kip & bloemkool traybake zodat je zelf kunt bedenken wat je erbij geeft.
Lente ovenschotel recepten
ovenschotel met groente en flatbread
Zin in een gezond gerecht boordevol groente? Dan zit je met dit fusion gerecht helemaal goed! De groente zorgen voor de nodige vitamine, waarbij het flatbread een extra bodem legt.
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Deze ovenschotel met bleekselderij in serranoham is lekker licht en niet veel werk. De mosterdsaus geeft het gerecht extra pit en is daardoor nóg smakelijker. Een bijzonder, maar gemakkelijk recept en daarom perfect voor doordeweeks.
polenta al forno met spinazie, gorgonzola & pijnboompitten
De inspiratie voor Jannekes té lekkere gerechten doet ze op tijdens haar vakanties in Italië, hoewel de voorraadkast ook een grote rol speelt. Polenta en pijnboompitten heeft ze eigenlijk altijd wel in huis, en jij waarschijnlijk ook.