Strooi wat fijngesneden bosui over een gerecht en het begint direct te leven. Het is punchy, zesty, en gewoon heel erg lekker. Alleen jammer dat je ze vaak per 2 à 3 gebruikt, en ze in bosjes van een dozijn komen. Dus… wat te doen met de restjes?
Bosui is fantastisch lekker, alleen in de meeste recepten gebruik je de bosui enkel als een knapperige topping die het gerecht net even wat scherper en frisser maakt. Daar is niks mis mee, maar wel met de hoeveelheid die je gebruikt. Meer dan één of twee bosuitjes, misschien drie als je groot fan bent, heb je eigenlijk niet nodig. Wat er dan gebeurt is heel zielig: ze blijven in de koelkast liggen wachten op een kook-afspraak die nooit komt. Uiteindelijk zijn ze hun groene, frisse looks kwijt en verdwijnen de verpieterde uitjes in de prullenbak.
Dat is helemaal nergens voor nodig want de mogelijkheden met bosui zijn oneindig. Wees niet bang, je hoeft ze echt geen hele week over al je gerechten te strooien. Met deze snelle tips en recepten maak je bosui altijd op.
Omelet met bosui en kaas
Simpel? Ja, maar ook iets waar we elke dag wel zin in hebben. Meng twee of drie fijngehakte bosuitjes met een handvol geraspte oude kaas. Klop 2 eieren los en breng goed op smaak met peper/chili en zout, voeg vervolgens de kaas en bosui toe. Bak het mengsel in een hete ingevette koekenpan, vouw dubbel en serveer.
Gebakken bosui
Verhit een koekenpan met een ruime scheut olie. Voeg een theelepel van je favoriete hele specerijen toe, zoals komijnzaad, korianderzaad, mosterdzaad en fenegriek. Doe de bosui erbij en roerbak tot ze gaar zijn met een lekkere bite, zo’n 5 minuten. Voeg eventueel nog wat gemalen specerijen toe zoals kurkuma of chili en blus af met een kneepje citrus. Doe de gebakken bosui op een broodje met ricotta of gebruik als topping op een flatbread.
Aardappelsalade
Kook 500 g krielaardappelen tot ze zacht zijn. Giet goed af en meng met 1 eetlepel zure room, een scheutje olijfolie en wat gehakte lente-uitjes en augurken. Breng goed op smaak. Of ga voor een van deze recepten waar je wat bosuitjes bij doet: 10x aardappelsalades die net even wat frisser zijn
Nog een laatste top tip: grill de bosuitjes en pureer daarna fijn met mayonaise en extra citroenzest voor een heerlijke saus. Smeer op een kip sandwich, doop er een aardappeltje in, of gebruik het als dressing met extra parmezaan voor een caesarsalade.
8 recepten met left-over bosui
Ken je dit recept al? Harissakip-traybake met groenten