8x recepten om te maken met left-over bosui

8x recepten om te maken met left-over bosui
Unsplash

Strooi wat fijngesneden bosui over een gerecht en het begint direct te leven. Het is punchy, zesty, en gewoon heel erg lekker. Alleen jammer dat je ze vaak per 2 à 3 gebruikt, en ze in bosjes van een dozijn komen. Dus… wat te doen met de restjes?

Bosui is fantastisch lekker, alleen in de meeste recepten gebruik je de bosui enkel als een knapperige topping die het gerecht net even wat scherper en frisser maakt. Daar is niks mis mee, maar wel met de hoeveelheid die je gebruikt. Meer dan één of twee bosuitjes, misschien drie als je groot fan bent, heb je eigenlijk niet nodig. Wat er dan gebeurt is heel zielig: ze blijven in de koelkast liggen wachten op een kook-afspraak die nooit komt. Uiteindelijk zijn ze hun groene, frisse looks kwijt en verdwijnen de verpieterde uitjes in de prullenbak.

Dat is helemaal nergens voor nodig want de mogelijkheden met bosui zijn oneindig. Wees niet bang, je hoeft ze echt geen hele week over al je gerechten te strooien. Met deze snelle tips en recepten maak je bosui altijd op.

Omelet met bosui en kaas
Simpel? Ja, maar ook iets waar we elke dag wel zin in hebben. Meng twee of drie fijngehakte bosuitjes met een handvol geraspte oude kaas. Klop 2 eieren los en breng goed op smaak met peper/chili en zout, voeg vervolgens de kaas en bosui toe. Bak het mengsel in een hete ingevette koekenpan, vouw dubbel en serveer.

Gebakken bosui
Verhit een koekenpan met een ruime scheut olie. Voeg een theelepel van je favoriete hele specerijen toe, zoals komijnzaad, korianderzaad, mosterdzaad en fenegriek. Doe de bosui erbij en roerbak tot ze gaar zijn met een lekkere bite, zo’n 5 minuten. Voeg eventueel nog wat gemalen specerijen toe zoals kurkuma of chili en blus af met een kneepje citrus. Doe de gebakken bosui op een broodje met ricotta of gebruik als topping op een flatbread.

Aardappelsalade
Kook 500 g krielaardappelen tot ze zacht zijn. Giet goed af en meng met 1 eetlepel zure room, een scheutje olijfolie en wat gehakte lente-uitjes en augurken. Breng goed op smaak. Of ga voor een van deze recepten waar je wat bosuitjes bij doet: 10x aardappelsalades die net even wat frisser zijn

Nog een laatste top tip: grill de bosuitjes en pureer daarna fijn met mayonaise en extra citroenzest voor een heerlijke saus. Smeer op een kip sandwich, doop er een aardappeltje in, of gebruik het als dressing met extra parmezaan voor een caesarsalade.

8 recepten met left-over bosui

Koreaanse bosuipannenkoek uit Amazing Asia
Culinair schrijver en receptontwikkelaar Emma de Thouars reisde van hot naar her in Azië en verzamelde zo easy vega-recepten voor elk moment van de dag, waaronder dit recept voor Koreaanse bosuipannenkoek. Je vindt dit recept ook in haar boek Amazing Asia VEGA, de opvolger van haar eerste boek Amazing Asia.
Emma: 'Door het bruiswater en de baksoda wordt dit beslag heel luchtig, terwijl de buitenkant heel knapperig is. Dat komt door rijstbloem, vervang die nooit door iets anders!'
naar recept
couscous van bloemkool, amandel en bosui
Couscous van bloemkool? Bloemkool die op couscous lijkt! Een prima manier om aan je groentetax te komen.
naar recept
couscous van bloemkool
breekbrood met sobrasada, scamorza en gegrilde bosuitjes
Met sobrasada (smeerbare chorizo) en scamorza (gerookte mozzarella) krijgt het brood een rijke, rokerige smaak.
bloemkoolsoep: 5 superromige recepten voor elke dag
naar recept
breekbrood met sobrasada chorizo
Hartige taart met asperges, bosui, ham en ei
Aspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart.
naar recept
geroosterde aubergine met sesam & bosui
Rooster aubergineparten langzaam tot ze goudbruin en zijdezacht zijn. Maak ze dan aan met sesamolie, ponzu, geroosterd sesamzaad en fijngesneden bosuitjes. Geen ponzu kunnen vinden, vervang het dan door mirin en sojasaus. Met gestoomde rode of zilvervliesrijst en krokante tofoe of omelet met chilipeper maak je er een volwaardige maaltijd van.
naar recept
geroosterde aubergine met sesam
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
naar recept
vrijheidssoep 2024
steak met paddenstoelenboter en bosuitjes
Deze steak met paddenstoelenboter en uitjes is superlekker en tjokvol ‘gewone’ en toch erg gezonde ingrediënten. Bak de steak zoals jij ‘m lekker vindt en serveer met citroen en uitjes.
naar recept
steak met paddenstoelenboter - delicious
dronken kip met walnoten en bosui-olie
Bas schreef twee kookboeken over de onderwerpen Zuur en Vet: in beide maakt hij spannende gerechten met verrassende blik. Vet bekijkt hij van alle kanten: het kan in drankjes (hete boterrum) je kunt erin frituren, konfijten of gebruiken in emulsies, infusies en sauzen. Allemaal vét lekker. Wij geven je het recept voor zijn dronken kip!
naar recept
dronken-kip-delicious

Ken je dit recept al? Harissakip-traybake met groenten