3x écht krokant buikspek (zonder poespas)

Super juicy buikspek met een krakende bovenkant zet je zonder veel poespas op tafel. Krokant buikspek maken is echt makkelijker dan je denkt, ten minste als je er de tijd voor neemt en deze tips volgt!

Varkensgebraad is fantastisch mooi vlees, want als je het goed bereid is krokant buikspek lekker sappig vanbinnen en op en top knapperig vanbuiten. Je kunt er ook zoveel mee. Beleg er een broodje mee, maak Italiaanse porchetta met rozemarijn en een grote groene salade, of ga voor een echte delicious. twist en maak krokant buikspek met appels en vijgensaus.

Krokant buikspek op de bbq

Een groot stuk buikspek is perfect klaar te maken op de BBQ. Leg het stuk vlees eerst 24 uur in een pekelbad om het extra sappig te maken. Bereid het indirect op 100 graden tot hij een kerntemperatuur van minstens 77 graden heeft. Snijd het vlees daarna in plakjes.

Crispy in 5 stappen

Stap 1: gaatjes prikken

Voor een echte luide krrrak is deze stap essentieel: gaatjes prikken. Door de huid van het vlees te perforeren kan het vet smelten. Doe dit met een vork of een satéprikker en prik lekker veel gaatjes in de huid – let op, prik niet te diep, want je wil het vlees niet doorboren.

Stap 2: drogen

Vocht is de vijand van knapperig. Daarom moet de huid van je buikspek zo droog mogelijk zijn. Een trucje daarvoor is om de huid in te wrijven met baking soda en zout, die drijven het aanwezige vocht van het vlees naar buiten.

Stap 3: rusten

Laat het buikspek een nachtje rusten, dat kan het beste in de koelkast (onafgedekt) zodat het vlees verder uitdroogt. Na ten minste 8 uur spoel je het buikspek af om de baking soda en het zout te verwijderen. Giet dan als laatste stap een beetje azijn over de huid zodat de baking soda geneutraliseerd is. Hoe minder het schuimt, hoe beter – als het veel schuimt kun je het vlees beter nog een keer afspoelen.

Stap 4: spice it up!

Leg het buikspek op een bakplaat bedekt met een rooster. Breng het vlees, en dus niet de huid, op smaak met je favoriete specerijenmix of marinade.

Stap 5: krokant buikspek bakken

Om ervoor te zorgen dat je sappig vlees krijgt, bak je het buikspek met de huid naar boven op 240°C waarna je direct de oventemperatuur verlaagt naar 180°C en het vlees gedurende anderhalf tot 2 uur laat garen.

Schakel de oventemperatuur de laatste 15 minuten naar 220°C en braad het vlees tot het vel goud-bruin en knapperig is. Laat het vlees zeker een kwartiertje rusten voordat je het aansnijdt.

Recepten voor krokant buikspek

zout buikspek met appels & vijgensaus
Zout is onmisbaar in bijna elk gerecht. De hoogste tijd om het deze kerst eens de ster van de show te maken! Op het menu: ingelegde zalm, krokant gezouten buikspek, kip in zoutkorst, zoute toffees en meer lekkers. Al die showstukken vind je nu in ons kerstmagazine. Speciaal voor jou dit recept op onze site, zodat je vast kunt oefenen voor la grande finale!
Voorbereiden: Bereid het buikspek 1 dag van tevoren.
Zoek je nog een lekker bijgerecht? Met deze fijne groenten maak je het feest compleet.
naar recept
zout buikspek
tiroler buikspek
Mister Kitchen gaat in delicious.februari aan de slag met Tiroler buikspek. En daar heb je écht niet perse mooie Alpenbergen bij nodig. In een rookoventje maak je het Tiroler buikspek zelf!
naar recept
buikspek bbq
porchetta
‘Porchetta is een Italiaans gerecht en idioot lekker’, aldus Yvette van Boven. ‘Heel gemakkelijk te maken, want eenmaal in de oven kan er nog weinig mis gaan. De Italianen eten het op straat tussen een broodje, dat kun jij ook doen natuurlijk. Je hebt met dit stuk vlees genoeg voor zeker een man of 10-12, je kunt ook een groter stuk vlees klaarmaken voor een feestje, je maakt er namelijk vrienden mee, echt.’
Ook zo dol op dit vlees? Dan lust je deze noedels met buikspek en gamba’s ook!
naar recept
Italiaans koken voor grote groep porchetta maken | delicious

Minder krokant buikspek, wel nét zo lekker

tartare van buikspek met misoboter, sinaasappel en gember
Deze Japanse variant van de klassieke tartare is een explosie van smaak. Nog zo’n lekkere Aziatische variant: steak tartare met gember en sesamolie.
tartare van buikspek misoboter sinaasappel gember - delicious
saté van gemarineerd en geroosterd buikspek
Mister Kitchen proeft Zuid-Korea: van kimchi salades tot buikspek en alles wat er tussen in zit. Buikspek is ideaal vlees voor op de bbq. Maar ook in een grillpan rooster je het lekker krokant. En zó vol van smaak, heerlijk!
naar recept
buikspek-saté-delicious
buikspek in guinness
De diepe smaak van stout doet het geweldig bij een herfstig gebraad van varken. Schenk ook een glas Guinness bij het eten, dat is veel lichter dan wijn of gewoon bier.
naar recept
buikspek in guinness - delicious
noedels met buikspek en gamba’s
Speklapjes op de barbecue, maar dan delicious.style. Wij gaan voor een flink stuk buikspek aan één stuk en husselen hem door een berg glasnoedels, samen met kleine gamba’s.
naar recept
noedels met buikspek en gamba's | delicious

Lees ook: hoe maak je makkelijk je frituurpan schoon?

zout buikspek