Tiroler buikspek

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp


aantal 8 | hoofdgerecht | winter | oostenrijks |
Mister Kitchen gaat in delicious.februari aan de slag met Tiroler buikspek. En daar heb je écht niet perse mooie Alpenbergen bij nodig. In een rookoventje maak je het Tiroler buikspek zelf!
kooktijd15 minuten
Roken1 uur
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 1 kg buikspek

Voor de marinade

  • 10 pimentkorrels*
  • 30 peperkorrels zwart
  • 4 g marjoraan gedroogd
  • 3 laurierblaadjes
  • 18 jeneverbessen*
  • 4 tenen knoflook
  • 60 g kleurzout*
  • 40 g zeezout grof
  • 300 ml Calvados appelcognac
  • ook nodig: vijzel, rookoventje, houtmot*, kernthermometer*

instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade, behalve de beide soorten zout en de Calvados, in de vijzel en stamp of wrijf het grof, zodat de smaken loskomen.
  • Prik het spek aan beide kanten op zeker 20 plaatsen in met een scherpe mespunt. Meng de gestampte specerijen met de twee zoutsoorten en wrijf de droge marinade aan beide zijden in het vlees. Leg het vlees in een passende bak of schaal. Schenk de Calvados over het vlees en dek af met huishoudfolie. Laat het spek 7 dagen in de koelkast marineren en keer het vlees dagelijks. Haal het vlees uit de schaal en dep het droog.
  • Bereid het rookoventje met de houtmot voor, volg hiervoor de handleiding van het oventje.
  • Leg het vlees in de rookoven op het rooster met de vetkant naar boven. Steek een kernthermometer in het midden van het dikste deel van het spek en verwarm/rook het vlees zolang totdat het een kerntemperatuur van 70°C heeft. Dit duurt ongeveer 45-60 min. en is mede afhankelijk van hoe dik het stuk spek is.
  • Je kunt het vlees warm eten. Snijd het dan met een mes in plakken. Om het op de snijmachine of met een mes in hele dunne plakjes te kunnen snijden, kun je het vlees het beste een nacht in de koeling leggen. Dit gerookte, gezouten spek kun je zeker 1 week koel bewaren. Het is ook heerlijk in de zuurkool of bij andere gerechten die een lekkere zoutboost kunnen gebruiken.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Kleurzout is verkrijgbaar bij de meeste slagers, vraag ernaar. Je kunt ook gewoon zout nemen i.p.v. kleurzout, maar dat laatste kleurt het spek snel iets bruiner.
* Pimentkorrels en jeneverbessen zijn bij de natuurwinkel, delicatessenzaken, sommige supermarkten en sommige slagers die specerijen verkopen te koop.
* Houtmot of rookmot kun je bij kookwinkels en hengelsportzaken kopen. Kernthermometers zijn bij kookwinkels te koop.
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Foodstyling: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Scouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!