Buikspek in guinness

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
buikspek in guinness - delicious


aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | iers |
De diepe smaak van stout doet het geweldig bij een herfstig gebraad van varken. Schenk ook een glas Guinness bij het eten, dat is veel lichter dan wijn of gewoon bier.
voorbereiding45 minuten
oven4 uur 30 minuten
totale tijd5 uur 15 minuten

ingrediënten

  • kg buikspek, zonder zwoerd (lijkt veel, maar veel vet bakt ook weg)
  • 2 kruidnagels
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 el koolzaad- of arachide-olie
  • 2 blikken Guinness of ander stoutbier à 500 ml
  • 500 ml troebel appelsap
  • 2 flinke uien, in dunne ringen
  • 4 wortels, schuin in stukken geschild

mierikswortelsaus

  • 1-2 el vers geraspte mierikswortel of evt. uit een potje
  • 125 zure room biocitroenrasp en -sap naar smaak
  • (bio)citroenrasp en -sap naar smaak

instructies

  • Leg het vlees met de vetlaag naar boven, in de breedte op een grote plank. Kerf met een scherp koksmes de vetlaag schuin in, laat 8 mm tussen de sneden.
  • Vijzel alle kruiden, versgemalen peper en zout en masseer met schone handen de helft van het mengsel goed in de vetlaag. Keer het vlees om en herhaal dit aan de binnenkant.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Verhit olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Braad het stuk vlees aan alle kanten aan. Start met de vetkant naar onder. Past het niet in de pan, halveer het stuk spek en bak twee kleinere stukken naast elkaar.
  • Blus af met de Guinness en giet er appelsap bij tot het vlees onderstaat. Voeg uien en wortels toe, breng de boel aan de kook en zet de pan dan met de deksel erop in de oven.
  • Laat in 4 uur langzaam garen, check het vlees zo nu en dan, het mag niet uit elkaar vallen maar moet wél gaar zijn. Laat gerust nog een uur langer smoren als dat nodig is.
  • Schep het gare vlees uit de pan en leg met de vetkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verhoog de oventemperatuur naar 225°. Bak het vlees nog een klein halfuur tot de bovenkant goed knapperig is. Dek evt. losjes af met bakpapier als de bovenkant te donker wordt.
  • Schep intussen het vet van het kookvocht uit de pan en zeef het vocht. Kook tijdens het bakken van het vlees 250 ml van het kookvocht in tot een iets dikkere, smakelijke saus.
  • Meng voor de saus de mierikswortel door de zure room, breng op smaak met zout, peper, wat fijne citroenrasp en een paar druppels citroensap.
  • Geef het vlees met de saus, irish champ* en een kleine salade van waterkers.
  • Hoeveelheden zijn nooit heel precies, beetje meer of minder van het een of ander is oké. Blijft er spek over, braad het dan de volgende dag in plakken voor op brood. Ook weer lekker met die mierikwortelsaus.
Voedingswaarde:
calorieën: 691kcal
|
eiwit: 31g
|
vet: 58g
|
koolhydraten: 10g
auteur: delicious.
*Irish champ is een traditionele Ierse stamppot van aardappel en lente-ui. 
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!