Scroll even naar beneden en kíj́k naar deze Italiaanse recepten met kaas. De goudgele, krokante korst schittert in veel gevallen al jouw kant op. Hier wil je toch je tanden in zetten?
Kaas en pasta zijn natuurlijk een match made in heaven. Of zoals de Italianen het zouden zeggen: come il cacio sui maccheroni. Letterlijk betekent dit Italiaanse gezegde: ‘als kaas op de maccheroni‘. Te vergelijken met onze ’twee handen op één buik’.
En dat klinkt dan weer best logisch, want dat zijn kaas en pasta natuurlijk ook in de Italiaanse keuken: onafscheidelijk. Zie onderstaande lijst dan ook als een ode.
Ben je net zo gek als ons op kaas? Bestel dan ook het februari-nummer van delicious. Die staat in het thema van káás in alle soorten en maten. Daarnaast delen we lekkere recepten met seizoensgroenten én gaan we aan de slag met bakrecepten met whisky. Nieuwsgierig geworden?
We houden het voor nu even bij hartig, maar mocht je aan de slag willen met mascarpone en ricotta bekijk dan even deze lijst met 52x Italiaans zoet. Of ga meteen naar deze mascarpone-toetjes.
19x Italiaanse recepten met kaas, kaas, kaas!
romige penne met paddenstoelen & kaas
We dagen je uit om maar eens een beter voorbeeld van kazig comfortfood te noemen.
agnolotti met geroosterde knolselderij, ricotta en tijmolie
Agnolotti zijn deegkussentjes met een kartelrand en extra flap.Tip: Serveer er voor een fris tegenwicht een salade bij van rucola met (gegrilde) rode uiringen, olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
Je succes hangt ook af van de juist gekozen rijstsoort. Italiaanse arboriorijst is een van de beste rondkorrelrijstsoorten voor risotto, omdat het fantastisch veel vocht opneemt, hoog in zetmeel zit, romig is en toch nog een mooie beet houdt.
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
spaghetti met geroosterde zoete aardappel, gin & ricotta
Pasta met aardappels is in Italië een klassieke combinatie en té lekker met zoete aardappel! De gin geeft de pasta een complexe frisheid die hand in hand gaat met de dille. Zet deze ook alvast op je lijstje voor de volgende pasta craving: kipgoulash met linguine en peterselieroom
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
Waan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag. De paddenstoelen geven een heerlijke bite aan deze vega lasagne.
We laten ons deze keer inspireren door de Noord-Italiaanse keuken en geven er een snelle, easy draai aan. In Noord-Italië kan het ‘s winters behoorlijk koud en guur zijn. Italianen maken daarom heerlijke gerechten die iedereen verwarmen.
Sformatino van maïs met gorgonzolasaus & balsamico-popcorn
Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
lasagne met ragù van varkensvlees, rozemarijn & venkelzaad
Omdat gewoon maar zo gewoon is, geven we je een lasagne met een twist. Vergeet de versgeraspte nootmuskaat niet toe te voegen aan je bechamel, dat biedt een fijn contrast en 'snijdt' als het ware door de romigheid. Liever een lasagne die sneller klaar is of juist een vega versie? Bekijk dan deze lijst.