De titel ‘Indiase curry’ is wat misleidend, want de regio’s van India hebben zo’n diverse keuken dat je amper kunt spreken van één overkoepelende keuken. Hetzelfde geldt voor ‘curry’; wat wij in het Westen curry noemen heeft in Zuid-Azië honderden verschillende nemen – vaak vernoemd naar de ingrediënten.
Om je een voorbeeld te geven: de bekende aloo gobi laat zich vertalen als aardappel en bloemkool, saag paneer of palak paneer betekent spinazie met paneer en malai kofta is letterlijk een kofta of dumpling die je onderdompelt in een romige saus (malai).
Indiase curry: variatie alom!
En misschien wel nog belangrijker: een Indiase curry varieert niet alleen van regio tot regio, maar ook van dag tot dag en stemming tot stemming. Sommige (thuis)koks houden van dunne curry, anderen van dikke.
Er zijn curry’s voor speciale gelegenheden, op smaak gebracht met houtskoolrook en boter of weelderig aangevuld met room, evenals lichtere, makkelijke verteerbare curry’s zoals (Ayurvedische) kitchari die je weer op de been kunnen helpen als je je niet lekker voelt.
Spice is nice
Maar één ding staat vast, de smaak van een Indiase curry wordt grotendeels bepaald door de specerijen en de manier waarop én wanneer je ze gebruikt.
Wist je dat de meest geëxporteerde specerijen uit India (naar cijfers van foodbuddies.in) chili is, gevolgd door komijn, kurkuma, knoflook en korianderzaad.
Basisformule voor Indiase curry
Een goed rijtje om zelf eens mee te experimenteren. Met deze basisformule voor een Indiase curry kom je een heel eind:
Voeg olie of ghee (geklaarde boter) toe aan een pan en fruit eerst de hele specerijen. Denk aan hele kardemompeulen, steranijs, maar ook komijnzaad of mosterdzaadjes die eerst moeten ploppen en dansen in de pan zodat ze niet bitter worden.
Nu mogen de natte smaakmakers/specerijen erbij zoals ui, gember en knoflook. Neem de tijd voor het uitbakken van de ui en knoflook, anders proef je de sterk, rauwe smaak op het einde nog steeds.
Gebruik je een masala, oftewel een mengsel van gemalen specerijen, dan mogen die er nu bij. Bak de specerijen zeker 1 a 2 minuten zodat de hitte de aroma’s opent en de smaak wordt afgegeven aan de olie.
Voor een sauzige curry voeg je nu tomaten toe, spinaziepuree, room, kokosmelk of bijvoorbeeld linzen en water.
Laat de hoofdingrediënten zoals groenten, kip of vis garen in de saus.
Maak af met een tarka, een frisse kneep citroensap of yoghurt en verse kruiden.
11x Indiase curry recepten
groene-koolcurry met gestoofde zalm
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos. Wij vullen deze met wijting: die smaak is verfijnder dan je denkt en werkt volmaakt bij de specerijen. Ook lekker: deze zalm in rode currysaus.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook! Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
Deze kip tikka masala vraagt weinig werk en alleen tijd om 'm zacht te laten stoven. Met specerijen en kruiden transformeer je kip in verrukkelijke stoofpotten. Wacht niet langer en ga direct aan de slag.
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Super lekker!Of maak onze all time favourite: kruidige linzensoep!
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.