17x hoofdgerechten met yoghurt

Een curry, een rijke soep of een stuk vlees. Wat die gerechten met elkaar gemeen hebben? Ze worden allemaal vaak nog net iets beter van een lekkere klodder yoghurt.

Misschien gebruik je je yoghurt nu nog vooral voor je ontbijt. Niks mis mee natuurlijk, maar haal dat pak (of die beker) ook ’s avonds eens uit de koelkast.

Want wist je dat dit ingrediënt ook geliefd is in veel verschillende wereldkeukens? Van tzatziki uit de Griekse keuken tot frisse varianten met munt voor de Midden-Oosterse of Indiase keuken – yoghurt maakt zware gerechten zonder moeite wat lichter en frisser.

Lees ook: alles over crème crue – wat is het en hoe gebruik je het?

Wil je nog meer wat meer inspiratie? In het nieuwe nummer vertelt Merijn je wat je er nog meer mee kunt. Bestel het nummer hier:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Heb je nog een restje over of gewoon zin om iets te koken met deze frisse zuivelsoort? We hebben een hele lijst met recepten voor je verzameld.

Recepten met een (flinke) lepel yoghurt

freekeh met kippendijen en citrusyoghurt
Dit gerecht zit vol kleur & contrast. De gekonfijte tomaten met munt zijn een heerlijke tegenhanger van het kruidige kippenvlees, de notige smaak van de freekeh en de bruine uien.
Ook lekker: salade freekeh met koriander en merquez
naar recept
freekeh met kippendijen - delicious
Spicy falafelspiesjes met harissayoghurt
Een goede vegetarische optie voor de barbecue zijn deze spicy falafelspiesjes. De yoghurt, peterselie en citroenschijfjes zorgen voor een fris contrast tegenover de pittige harissa.
naar recept
falafelspiesjes
lamsvlees met yoghurt en groentesalade
Aardappels, vlees en groente? Ja zeker! In dit recept vind je de moderne variant: vlees met seizoensgroenten, overheerlijk en snel klaar.
naar recept
lamsvlees-yoghurt-delicious
bastilla met pompoen en bieten-yoghurtsaus
Matt Wilkinson: ‘Marokkaanse bastilla is een traditionele, hartig-zoete pastei, vaak gevuld met kip of duif. Ik doe er flespompoen in.’ Deze bastilla’s hebben een lekker knapperig deeg en kruidige vulling. 
naar recept
kruidige aubergine met couscous en yoghurt
In de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
naar recept
kruidige aubergine met couscous en yoghurt - delicious
kipstoof met boerenyoghurt en palmkool
Tip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
naar recept
kipstoof
bulgursalade met aubergine, walnoten en yoghurt
Dit is de bulgursalade waar we dit voorjaar geen genoeg van kunnen krijgen. Met flink veel knoflook, nootachtige bulgur en een parade aan Turkse smaken.
naar recept
bulgursalade - delicious
gehaktspiezen met couscoussalade & yoghurtsaus
Mediterrane producten geven direct inspiratie om te koken. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht uit Turkije en Marokko. Smaakmakers zijn munt, knoflook en citroen en favoriet bij kinderen. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt of op de (bio)markt te koop. Ga voor zo vers én gezond mogelijk en alles komt goed!
naar recept
gehaktspiezen couscoussalade-delicious
kip in ’t pannetje met prei & dilleyoghurt
Gestoofde kip met prei blijft een heerlijke combinatie! Dilleyoghurt geeft het een fris accent. Serveer lekker met fluffy rijst of vers flatbread.
naar recept
geroosterde zoete aardappel met kikkererwten en chili-yoghurt

Zoete aardappel, wie is er niet dol op? De pure smaak van deze toegankelijke pieper geef je makkelijk wat extra's met geroosterde kikkererwten, fijne specerijen en yoghurt met een kick.
Helemaal glutenvrij én lactosevrij, als je voor plantaardige yoghurt kiest. Ook nog eens supersnel klaar: binnen 30 minuten schuif je aan tafel!
Zin in meer zoete aardappel? Maak onze boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s!
naar recept
geroosterde zoete aardappel
zoete-aardappeltaart met yoghurt, parmezaan en salie
Tip uit de keuken van Janneke: variëren met deze zoete aardappeltaart? Vervang de helft van de aardappel door pompoen, wortel en/of pastinaak.
naar recept
zoete-aardappelquiche - delicious
tostada’s met fetayoghurt, gehakt en dille
Een tostada is een knapperig gebakken tortilla die je met allerlei toppings kunt beleggen. Je kunt ze ook in de koekenpan bakken of op de bbq grillen.
Eet je minder vlees? Vervang de helft van het gehakt door 250 g linzen uit blik.
naar recept
tortilla Tostada’s met fetayoghurt, gehakt en dille_preview
geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar
Kabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.
naar recept
geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar
indiase samosapastei met munt-yoghurt
Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij.
Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.
Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
naar recept
Indiase samosapastei met muntyoghurt | delicious
doperwtensoep met yoghurt en kruidentoast

Garneer de soep ook met wat verse kruiden, (roze) peper of sausjes met pit.
naar recept
doperwtensoep met yoghurt en kruidentoast

geroosterde puntpaprika met lamsgehakt en yoghurt
Zo'n zachtgeroosterde, gevulde paprika met kruidige vulling past perfect bij knapperig-frisse koolsalade met extra veel dille.
Tip: Paprika's zijn ook lekker van de barbecue. Leg ze eventueel in een (grill)schaal en bak ze met de deksel dicht zodat ze sneller zacht worden.
Ingelegde citroen? Dezelfde techniek werkt ook met ander fruit
naar recept
Geroosterde puntpaprika met lamsgehakt en yoghurt
groene falafelburger met biet & harissayoghurt
Deze 'smash' falafelburgers schep je zo uit de keukenmachine in de koekenpan. Zet tijdens het bakken alvast je toppings klaar.
naar recept
Groene falafelburger met biet en harissayoghurt
Geroosterde puntpaprika met lamsgehakt en yoghurt
STUDIO PHILIPPI