Van Japanse yakitori tot Surinaamse kipdrums en Midden-Oosterse kipkebabs: hete kip vind je overal ter wereld. Ben je gek op zo’n pittige kip? Lees dan even verder en bekijk de recepten.
De eerste vraag die we moeten stellen: wat is pittig? Ga jij al huilen bij een beetje chili in de curry of gooi jij je homemade crispy chili olie het liefst bij je yoghurtontbijt? Smaken verschillen. En dan heb je ook nog eens héél veel verschillende soorten chili’s,
Of zoals onze redacteur Sophie-Fleur eerder al schreef: ‘Voor de food nerds onder ons; er is een manier om de pittigheid te meten! In 1912 bedacht een Amerikaanse apotheker, meneer Scoville, een systeem voor de mate van pit in de pepers*. Scoville zette een panel van proevers verschillende chili-extracten (chili’s getrokken in alcohol) voor. Ze moesten net zoveel emmers met suikerwater toevoegen tot ze de branderige sensatie niet meer proefden. Een normale, zoete paprika scoort 0 SHU (Scoville Heat Units), terwijl een jalapeño 5000 keer verdund moet worden eer je ‘m niet meer proeft, en kleine rawits – oftewel bird’s eye chili – daar weer het dubbele van. De pittigste chili ter wereld, de Carolina Reaper, scoort 2,2 miljoen SHU.’
Wat overeind blijft staan: hete kip maak je met je juiste basis, de ingrediënten. Ga voor verse kip, specerijen en pepers die passen bij je gerecht. Ga je voor brandend heet of licht spicy en zoet?
Marineren
Marineren is een essentiële stap in het bereiden van pittige kip. Een goede marinade niet alleen voegt smaak toe, maar verzacht ook het vlees, waardoor het sappiger blijft tijdens het koken. Voor een effectieve marinade, combineer je azijn of citroensap met je gekozen specerijen en pepers. Laat de kip minimaal een uur, maar bij voorkeur langer, in de marinade liggen.
Harissa is de sambal van Noord-Afrika, een geurige, pittige saus. Met deze kruidige Noord-Afrikaanse saus geef je vlees, vis én groente direct een fijne kick. Of roer eens een lepel harissa door een saus, dressing of marinade die wat extra’s kan gebruiken. Onze tip: maak meteen een fikse hoeveelheid. Homemade harissa is in de koelkast wel vier weken houdbaar. Ook leuk als culicadeautje!
Meng 3 el Thaise vissaus + 2 el honing + 3 el (rijst)olie. Roer er 1 fijngehakte teen knoflook + 1 tl chilivlokken door.
Pittige tahinmarinade (voor 500 g vlees of kip)
Meng 2 el tahin met 3 el olijfolie. Halveer 1 limoen en pers de helften boven de marinade uit. Roer er 1 fijngehakte teen knoflook + 1 verkruimeld gedroogd chilipepertje + (zee)zout naar smaak door.
Pittige kip bereiden
Er zijn diverse manieren om hete kip te bereiden, elk met zijn eigen unieke smaak en textuur.
Grillen: Voor een rokerige smaak en een knapperige buitenkant. Ideaal voor drumsticks en vleugels.
Bakken in de oven: Een gezondere optie die de kip sappig houdt. Geschikt voor borstfilets en dijen.
Stoven: Voor een diepere smaak en ultrazachte kip. Perfect voor gerechten zoals curry’s en stoofschotels.
Frituren: Voor de ultieme guilty pleasure. Lekker voor krokante kipnuggets of -vleugels met een pittige saus.
Recepten voor hete kip
piripiri piepkuiken
Barbecueën kan het hele jaar door. Met deze piri piri piepkuikens (kip piri piri, maar dan met piepkuiken) krijg je het vanzelf goed warm want er gaan 5 rode pepers in de marinade.
sappige kippenvleugels met sriracha, honing en gember
Kip blijft fantastisch en past in allerlei keukens. Van drumsticks met soja & steranijs tot kip met mosterd & salie of in een curry met kikkererwten & kokos: met kip wordt het vaak nét even lekkerder. Vandaag maken we lichtpittige, sappige kip met honing en gember.TIP: Geef wat uit aan verantwoord gehouden kip. Dat is iets prijziger, maar deze kippen hebben een beter leven gehad en dat proef je écht!
gegrilde harissa-piepkuikens met kruiden-citroenfregola
Het geheim van deze heerlijke piepkuikens uit de oven is de harissa. De rijke, pittige pasta, samen met de grote hoeveelheid aan kruiden maakt dit gerecht heel speciaal. Zo lekker!
Kruidenkip met een spannende mangosalade, uitermate geschikt voor naar het park. Doordat er geen slablaadjes inzitten blijft ie gekoeld lang goed. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor.
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!Probeer ook pittige kip met mangosalade.
Deze pittige kokoskip zit vol vezels (zilvervliesrijst) en eiwitten (magere kipfilet). Volkoren graanproducten als zilvervliesrijst zitten tjokvol voedingsstoffen. Daar haal je veel energie uit. Dus deze kokoskip met rijst is niet alleen superlekker, maar nog gezond ook!
Met zilvervliesrijst kun je ook een lekkere salade met veel groenten maken.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
Er bestaat bijna niks lekkerder dan zelfgemaakte kippensoep. Kies voor deze pittige kippensoep met zoete aardappel en quinoa en je likt je kom erbij af. Geef er knapperige, goudbruine tortilla’s bij en plakjes avocado. Een bijzondere combinatie!
Dit gerecht is een en al zomers! Zoete-aardappelsalade, drumsticks met een spicy Surinaamse marinade en allerlei frisse kruiden. Neem je bordje mee de tuin in en ga er eens lekker voor zitten. Enjoy!
Jord Althuizen heeft ons helemaal ingepakt met zijn flinke barbecueboek Smokey Goodness. We willen alle gerechten eruit maken. Deze kipkebabs hebben we al in onze testkeuken gemaakt. Smokey, spicy en zoet. Je kunt ze direct boven de kolen grillen (dus niet indirect), waardoor ze geschikt zijn om te maken op elke barbecue. Dit recept komt uit Smokey Goodness van Jord Althuizen. Hét barbecueboek van deze zomer.
Pak de (saté)prikkers maar uit de keukenla want we gaan spiesen! Deze heerlijk pittig-zoete kipspiesen zijn een ware verwennerij voor je gasten! Leg de kip ruim van tevoren in de marinade voor nóg meer smaak.
Deze Thaise drumsticks kun je gemakkelijk op de barbecue bereiden! Voeg als de saus nog te pittig is meer kokosmelk en cashewnotenpasta toe.Ook lekker van de barbecue: gegrilde entrcote met rucolatopping.
San choy bow is van origine Aziatisch streetfood dat direct wordt gegeten uit een groen blaadje. Vul koolbladeren met deze heerlijke roerbak van aubergine en kippendij met bonte smaakmakers als zwartebonensaus en sambal oelek. Lekker umami!Zo maak je zelf sambal.