nr.1 foodmagazine

Homemade harissa

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
homemade harissa


vegetarisch
aantal 300 | bijgerecht | doordeweeks, najaar, voorjaar | |
Harissa is de sambal van Noord-Afrika, een geurige, pittige saus. Met deze kruidige Noord-Afrikaanse saus geef je vlees, vis én groente direct een fijne kick. Of roer eens een lepel harissa door een saus, dressing of marinade die wat extra’s kan gebruiken. Onze tip: maak meteen een fikse hoeveelheid. Homemade harissa is in de koelkast wel vier weken houdbaar. Ook leuk als culicadeautje!
kooktijd15 minuten
Weken1 uur
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 3 guajillo-pepers* gedroogd
  • 2 tl karwijzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl anijszaad
  • 3 rode chilipepers gehalveerd, zonder zaadlijsten
  • 5 tenen knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 bosje koriander steeltjes én blad
  • 1 biocitroen sap en rasp
  • 80 ml groene olijfolie + extra voor afdekken
  • ook nodig: kleine keukenmachine
  • (weck)pot van 250 ml, afsluitbaar en gesteriliseerd

instructies

  • Week de pepers 1 uur in warm water. Rooster de specerijen in een droog verhitte koekenpan al omschuddend tot de zaadjes poffen en de geuren vrijkomen. Laat ze iets afkoelen en wrijf ze in een vijzel fijn.
  • Laat de pepers uitlekken en vang het vocht op. Verwijder de zaadjes. Pureer de pepers en specerijen met de rest van de ingrediënten en ¾ tl zout. Voeg wat peperweekvocht toe als het iets te dik is.
  • Doe de harissa over in de pot, giet er nog een dun laagje olie over en zet afgesloten in de koelkast. Heerlijk om allerlei soorten vlees in te marineren of als pittige smaakmaker in een dressing, saus, stoofpot of gewoon los bij een gerecht dat pit nodig heeft. De harissa is in de koelkast zeker 3-4 weken houdbaar.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Guajillopepers koop je online en in winkels met Mexicaanse en Spaanse ingrediënten. Ze zijn milder dan de rode Spaanse pepers en hebben een heel volle smaak. Evt. kun je gewone gedroogde pepers nemen.
TIP: zie http://deliciousmagazine.nl/steriliseren voor het steriliseren van potten.
Recepten: Trudelies Schouten. Fotografie: Serge Philippi. Bereiding: Janneke Philippi. Bewerking: Dosia Brewer
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


homemade harissa