Een gezonde lunch salade is dé perfecte manier om je dag een kleurrijke boost te geven. Bomvol vitamines en andere voedingsstoffen die je lichaam en geest goed doen… Daar kun je wel even op door!
Neem dus afscheid van je bammetjes en ga voor een frisse, knapperige salade. Onderstaande recepten helpen je op weg, mocht je inspiratie nodig hebben.
Mix & match
Het geheim van een goede lunch salade? Variatie! Speel met texturen, kleuren en smaken door verschillende groenten te combineren. Kies seizoensgroenten, want die zijn op hun lekkerst én het meest voordelig.
Om ervoor te zorgen dat je lunch salade voldoende vult, is het slim om wat eiwitrijke ingrediënten toe te voegen. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Denk aan:
- Gerookte kipfilet
- Gekookt of gepocheerd ei
- Bonen zoals kidneybonen, linzen of kikkererwten
- Fetakaas, geitenkaas of mozzarella
- Een handje noten of zaden voor wat crunch
Dressing
De dressing maakt of kraakt je salade. Kies voor een dressing op basis van olijfolie en voeg iets zuurs toe voor de frisse smaak, bijvoorbeeld citroensap of balsamicoazijn. Andere smaakmakers die je kunt gebruiken zijn mosterd, honing, pesto of verse kruiden.
Op zoek naar nog meer inspiratie voor je dagelijkse dosis groenten? Hieronder delen we onze favoriete recepten voor gezonde lunch salades. Het gros bevat minder dan 600 calorieën.
Gezonde lunch salade
Bewaar de dressing apart in een (jam)potje, dan kun je elke salade ’s avonds voorbereiden en de volgende dag meenemen als lunch. Schenk de dressing pas vlak voor je gaat lunchen erover de sla met avocado en verrijk je salade met wat extra grassige olijfolie.
naar receptEen echte klassieker: de caesarsalade. Gebruik radicchio voor een licht bittere smaak en garneer met zelfgemaakte knoflookdressing.
naar receptIn plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk. Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
naar receptHet mag dan een bijgerecht zijn: dat doet niks af aan de indruk die dit powergerecht achterlaat! Deze parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache is perfect in balans door zijn heerlijke maken. Hartig, zoet + een lekkere bite – zo'n gerecht blíjf je maken! Ideaal voor een doordeweekse avond. Onze tip? Maak gelijk wat extra, dan lunch je de volgende dag als een keizer. Ook een goed idee: linzensoep met wortel en sinaasappelgremolata.
naar receptDonna Hay geeft de klassieker een eigenwijze twist met boerenkool.
naar receptMinta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar receptDeze salade is een maaltijd op zich, maar doet ‘t ook perfect bij pittige drumsticks van de bbq of op een taco met medium-rare gebakken ribeye. Of maak er een Mexicaans feestje van met een kalfsburger met avocadosalsa.
naar receptHerontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
naar receptDeze caesarsalade met kipreepjes en zonnebloempittenkruim is binnen een halfuurtje klaar. De kipreepjes zijn ook heerlijk op in een wrap of op een broodje.
naar receptFruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie. Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
naar receptZin in een frisse salade? Deze wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing is compleet: romig, kruidig, zout en zuur. Zo vallen alle groentesmaken volmaakt samen.
naar receptDit is een ideale , gezonde lunch om mee naar het werk te nemen. In de groenten zitten veel vitaminen en de rode peper geeft je stofwisseling een oppepper.
naar receptMaak deze geweldige aubergines met groene tahinidressing als voorgerecht of bijgerecht.
En met runderwangen met pastinaakpuree en pannenkoekjes met zoete dukkah maak je er een heel Midden-Oosters diner van!
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
naar recept













