Een goede bal gehakt op zijn tijd kan niemand weerstaan. Maar wel een perfecte graag: lekker mals, goudbruin, rond en natuurlijk vol van smaak. Met deze tips en recepten kunnen ze niet mislukken.
Wanneer zijn gehaktballen klaar?
Gehakballen zijn klaar als ze door en door gaar zijn. Ze voelen dan stevig aan en veren een beetje terug als je erop drukt. Wil je precies zijn? Houd met de keukenthermometer dan een kerntemperatuur van ± 70°C aan.
Brood in gehaktballen, waarom eigenlijk?
Broodkruimels of paneermeel maken de gehaktballen luchtiger en sappiger. Het brood neemt een deel van het vet en het vocht op dat bij het bakken vrijkomt. Dat blijft dus ín de bal en loopt er niet uit.
Geef je bal een massage
Als je alle ingrediënten in een kom hebtgedaan, kneed je dit mengsel goed. Dat zorgt ervoor dat de eiwitten in het vlees de bal beter bijeen houden straks. Kneed door tot je mengsel wat plakkerig wordt en laat het dan liefst ± 30 min. rusten voordat je gaat rollen.
Plakken
Om te voorkomen dat de gehaktballen niet uit elkaar vallen in de pan, gebruik je wat ‘plaksel’. Dat kan bijvoorbeeld een ei zijn. Gebruik 1 ei op 500 g gehakt. Liever geen ei? Week dan 1 snee witbrood in 50 ml melk en meng dat door het gehakt.
Ander of geen vlees in je gehaktbal
Natuurlijk kun je ook ander vlees – kip, kalkoen of lam – nemen voor je gehaktballen. Je kunt dan hetzelfde basisrecept gebruiken. Ook als je speciaal rauw vega(n)-gehakt kiest, kun je het basisrecept volgen. Ook bonen zijn een populaire basis voor vegaburgers en -ballen. Bonen hebben heel andere eigenschappen dan vlees. Dus 1 op 1 vervangen gaat helaas niet.
Nog meer tips en tricks én het recept voor perfecte gehaktballen, lees je in het januarinummer van delicious. Wil je altijd als eerste ons magazine ontvangen (ja!). Waar wacht je nog op: word abonnee!
Gehaktballen
Gehaktballetjes
Nog zo’n topper bij kinderen: Zweedse gehaktballetjes. Dat recept vind je natuurlijk óók in delicious.