Gehaktballen met rozemarijn en stro-aardappeltjes

gehaktballen met rozemarijn

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, feestelijk, pasen, weekend | nederlands |
Deze gehaktballen met rozemarijn kun je serveren op iedere gelegenheid. Op een feestje, als doordeweekse avondmaaltijd of juist als gebraad op zondag. Het bereiden van stro-aardappeltjes lijkt misschien lastig, maar is eigenlijk best makkelijk! 
kooktijd45 minutes

ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappels geschild
  • 500 g rundergehakt
  • 4 el delicious.mosterd grof
  • 100 ml delicious. ketchup intens
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel
  • 35 g boter
  • 3 el delicious. azijn witte perzik + lavendel
  • el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 takje rozemarijn
  • olie om in te frituren
  • delicious.gerookt zout
  • evt. ook nodig: mandoline

instructies

  • Snijd de aardappels in plakjes van 2 mm; gebruik eventueel een mandoline. Snijd de plakjes in luciferreepjes. Spoel de reepjes in een ruime kom met koud water af en droog ze goed in een schone theedoek.
  • Meng het gehakt met 1 el mosterd en 1 el ketchup, het ei en de paneermeel. Voeg peper en eventueel nog wat zout toe. Vorm er met vochtige handen 12 stevige middelgrote gehaktballen van.
  • Verhit in een braadpan de boter. Bak de gehaktballen rondom bruin aan. Meng voor de saus de rest van de mosterd en de ketchup met de azijn basterdsuiker, rozemarijn en 75 ml water.
  • Draai het vuur laag. Schenk de saus bij de gehaktballen en stoof ze afgedekt gaar in 20 min.
  • Verhit intussen de olie om te frituren tot 180°C.
  • Neem het vlees van het vuur en laat 5 min. rusten. Bak intussen de stro-aardappeltjes in porties goudbruin en gaar en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi naar smaak met delicious.gerookt zout. Serveer de gehaktballen met de stro-aardappeltjes. Lekker met komkommer-muntsalade.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Gehaktballen & Co
Deze burgers zijn gemaakt van lamsgehakt en balletjes van rundergehakt. Je kunt ook andere gehakt-soorten nemen of een combinatie ervan. Bijv. kipgehakt of een mix van lams- en rundergehakt. Of varkens- en rundergehakt. Als je burgers maakt van kip- of varkensgehakt zorg er dan voor dat het vlees helemaal gaar is. Lams- en rundergehakt mag evt. een beetje rosé blijven. Leg de ballen en burgers nog 1 uur of langer in de koelkast, ze worden dan extra stevig en vallen minder snel uit elkaar tijdens het bakken.
Variatie
Je kunt ook i.p.v. delicious. ketchup intens, ketchup basis nemen in combinatie met delicious.mosterd kruidnagel.
Fotografie, bereiding, recepturen, styling: Studio Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

gehaktballen met rozemarijn