Recept: Phoebe Wood, Georgina Esdaile en Helena Moursellas,
Fotografie: Chris Court
Styling: Kirsten Jenkins
Doe maar dubbel dahl, de linzensoep waar je elk seizoen weer van wil opscheppen. In de winter maak je hem zoeter, met veel knolgroenten en in de zomer mag er meer groen in met lichtere, frisse specerijen zoals koriander- en venkelzaad.
Wat is dahl?
Dahl (ook gespeld als daal, dal of dhal) is een kruidige Indiase linzensoep of stoofgerecht dat in talloze variaties voorkomt. Het gerecht wordt meestal gemaakt van gedroogde peulvruchten zoals rode linzen, mungbonen of gele spliterwten. De linzen worden zachtgekookt en op smaak gebracht met een tarka: een geurige mix van gebakken specerijen in olie of ghee, zoals komijn, mosterdzaad, knoflook en gember. Het resultaat is een troostrijke, verwarmende kom comfort food.
Waar komt het vandaan?
Dahl is een onmisbaar onderdeel van de Indiase keuken en wordt dagelijks gegeten in vele huishoudens, van noord tot zuid. Elke regio, familie en zelfs kok heeft een eigen versie, afhankelijk van lokale ingrediënten en smaakvoorkeuren. Naast India is dahl ook populair in Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh.
En het mooie? Het gerecht is niet alleen voedzaam, vullend en betaalbaar, maar ook eenvoudig te maken: perfect voor zowel doordeweeks als weekend. Voeg groenten toe, varieer met specerijen of serveer met rijst, naan of ingelegde groenten: dahl laat zich eindeloos combineren.
Benieuwd hoe je zelf aan de slag gaat? Wij zetten 8 heerlijke recepten op een rij van klassiek comfort tot frisse, groene variaties.
8x dahl recepten
linzendahl met groenten
Start het jaar met homemade food met per gerecht minder dan 500 calorieën. Linzendahl met groenten – een lichte versie van een internationale klassieker – lekker, makkelijk, ultralicht en toch rijk van smaak.
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
Stamppot met spekjes en gehaktballen met jus zijn zo Hollands als het maar kan. Maar kruidige roti hoort inmiddels ook bij onze Hollandse pot. Merijn Tol laat zien dat zowel traditionele als nieuw toegevoegde gerechten ook in de 100% plantaardige versie echte klassiekers zijn.
gele-spliterwtendahl met cashewcrème & spicy kardemomboter
Peulvruchten houden van specerijen! Ze passen bij zo véél smaken in zo veel keukens. Zoals deze rijke dahl die je opveegt met zelfgemaakte chapati's. Tip: geef er geblakerde bloemkool bij uit de oven. Lees ook: tarka, de Indiase specerijenolie die lekker is op álles
In India zijn ze bekend met de aromabindende kracht van zetmeel. Aan de klassieke dahlsoep worden de meeste kruiden en specerijen vlak voor het serveren door de soep geroerd. Zo verliezen ze nauwelijks aroma.
Pompoen is een veelzijdig ingrediënt: de groente is heerlijk geroosterd uit de oven, gekookt als puree of, zoals hier, verwerkt in een lekkere dahl. Probeer deze frisse pompoen-dhal eens en geef je dhal een extra kick met versgeraspte kurkuma.
Ben jij ook zo gek op linzen? Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en leveren fijne vitaminen. Hun zachte, nootachtige smaak zorgt dat ze in allerlei keukens passen. Deze keer gaan we voor een traditioneel Indiase dahl. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Superlekker!