dahl van gele spliterwten met cashewcrème & spicy kardemomboter

gele-spliterwtendahl met cashew- crème & spicy kardemomboter
vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | indiaas | vegetarisch
Peulvruchten houden van specerijen! Ze passen bij zo véél smaken in zo veel keukens. Zoals deze rijke dahl die je opveegt met zelfgemaakte chapati's. Tip: geef er geblakerde bloemkool bij uit de oven.
Lees ook: tarka, de Indiase specerijenolie die lekker is op álles
kooktijd1 hour 20 minutes
totale tijd1 hour 20 minutes

ingrediënten

  • 500 g gele spliterwten 6-8 uur geweekt*
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 50 ml arachide-olie
  • 125-150 g boter
  • 1 kaneelstokje, in stukjes gebroken
  • 4 kardemompeulen, geplet
  • chilivlokken
  • 150 g cashewnoten, rauw of licht geroosterd

chapati’s

  • 50 g kikkererwtenmeel, biologische of mediterrane winkel
  • 150 g tarwebloem
  • 2 el nigellazaad, mediterrane supermarkt

masala

  • ½ el gemalen geelwortel kurkuma
  • ½ el korianderzaad
  • ½ el komijnzaad
  • ½ el gemberpoeder
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 el mosterdzaad

instructies

  • Zorg dat de bonen van tevoren 8 uur zijn geweekt.
  • Meng voor de chapati de twee soorten bloem, wat zout en het nigellazaad met 130 ml water. Kneed het deeg 10-15 min. heel goed door tot het een mooi soepel zacht deeg is. Voeg evt. wat extra bloem toe als het te vochtig is en wat extra water als het te droog is, dit is afhankelijk van de soort bloem. Laat even rusten terwijl je de dahl maakt.
  • Meng voor de masala de geelwortel, korianderzaad, komijnzaad, gemberpoeder, venkelzaad en mosterdzaad met wat grof zout in een vijzel tot een grof poeder.
  • Doe de ui en eenderde van de knoflook in een pan met de olie en voeg eenderde van de specerijen toe. Bak op laag vuur in 10-15 min. tot de uien zacht zijn. Voeg dan de afgegoten spliterwten toe en zoveel water totdat de erwten twee vingerkootjes onder staan. Voeg naar smaak extra zout en masala toe en kook de dahl in ± 30 min. gaar. De dahl mag dik schepbaar worden (al kun je de dahl ook als een soort soep eten), voeg evt. nog wat heet water toe.
  • Smelt intussen de boter op heel laag vuur in een steelpan. Voeg de kaneel en kardemom met de rest van de knoflook, wat zout en chilivlokken naar smaak toe aan de boter. Laat op laag vuur trekken.
  • Pureer intussen voor de cashewnotencrème met de staafmixer de cashews met een scheutje water tot een lichte smeerbare crème. Breng op smaak met zout.
  • Kneed het deeg nog een keer goed door. Verdeel in bolletjes en rol die zo dun mogelijk uit. Verhit een (gietijzeren) plaat of pan en bak de chapati’s één voor één 1-2 min. tot ze aan beide kanten roosterplekjes hebben. Bestrijk de warme chapati’s aan beide kanten met de spicy boter.
  • Verdeel de dahl over een groot bord of over kleine bordjes. Schep de cashewcrème erop en besprenkel rijkelijk met de rest van de spicy boter. Geef chapati erbij. Lekker met gegrilde geroosterde bloemkool uit de oven.
Voedingswaarde:
calorieën: 1243kcal
|
eiwit: 42g
|
vet: 63g
|
koolhydraten: 121g
auteur: delicious.
* Er zijn ook spliterwten voor dahl te koop, die hoef je vooraf niet te weken. 
Week bonen 1 nacht / minimaal 10 uur in ruim koud water. De snelle methode: overgiet de bonen met ruim kokend water en laat 4 uur afgedekt weken.
RECEPT, BEREIDING, TEKST: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: MAAIKE KOORMAN. 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
gele-spliterwtendahl met cashew- crème & spicy kardemomboter
R + B MERIJN TOL | F CHANTAL ARTNS | S MAAIKE KOORMAN