Wat ruikt er meer naar weekend dan de geur van vers, zelfgemaakt brood bakken? We hebben geen idee. Voor ons is warm, knapperig brood namelijk het toppunt. Van au naturel sneetjes desembrood tot royaal gevulde hartige broden en hun kleine, zachtzoete broertjes: we willen het allemaal.
Haal je pakken bloem uit de kast, stroop je mouwen op en kneed je een weg naar versgebakken geluk. Dit zijn onze lekkerste recepten voor zelfgebakken brood!
Wil je beter leren bakken? Dan ben je bij de delicious.academy aan het juiste adres! Aan de hand van duidelijke instructievideo’s, overzichtelijke informatie en de lekkerste recepten leer je de fijne kneepjes van het bak-vak. Voor 19,95 krijg je een jaar lang toegang tot de leeromgeving.
Het lekkerste zelfgemaakte brood bakken
Knapperige korsten zijn onweerstaanbaar, net als de warme, dampende binnenkant van een brood dat je uit eigen oven tovert. Thuis bak je ze ook precies zoals jij wil: het perfecte formaat, de allerbeste maillairdreactie en de lekkerste smaak. Zo poëtisch als de ingrediënten door je vingers gaan, zo scheikundig is het proces.
Een goed brood maak je namelijk niet zomaar. Het duurt ongeveer 3 tot 4 uur om zelf vers brood te bakken, afhankelijk van ‘t soort brood dat je maakt. Dit komt door de tijd die het nodig om te rijzen én de baktijd.
Het maken van het deeg zelf neemt meestal niet veel tijd in beslag, het gaat vooral om de stappen die je daarna doorloopt. Voor sommige soorten brood, zoals desembrood, kan het rijsproces wel een dag of twee duren. Daardoor is het een perfecte activiteit voor het weekend en we weten zeker dat het resultaat het dubbel en dwars waard is.
De beste manier om vers brood uit eigen oven te bewaren hangt af van het soort brood.
Versgebakken brood: dit kun je het beste binnen een paar uur op te eten, omdat het dan het lekkerst is. Als dat niet lukt, kun je het in een plastic zak of een afgesloten container bewaren. Dit helpt om het vochtig te houden en de houdbaarheid te verlengen.
Afgekoeld brood: wanneer je het brood hebt laten afkoelen voordat je het opbergt, kan het ongeveer een 3-5 dagen worden bewaard. Het is het best om het in een afgesloten container of plastic zak te bewaren om het vochtig te houden, maar ook niet te vochtig: dan ontstaat er schimmelvorming.
Invriezen: heb je lekker veel brood gebakken? Vries het dan in porties in. Zorg wel dat het voor die tijd volledig is afgekoeld. Wikkel het brood in plastic of stop het in een afsluitbare zak. Zo kun je het ongeveer 3 maanden bewaren.
Weer oppiepen: laat voor gebruik op kamertemperatuur ontdooien. Als het brood droog of hard aanvoelt, kun je het in de oven op een lage temperatuur (150-170 graden) opnieuw opwarmen of in een vochtige doek wikkelen en 5 minuten in de oven leggen op 150 graden: dit maakt het weer knapperig en zacht.
Zondag 29 januari bakken de kandidaten van Heel Holland Bakt ook een broodmand. Dat zal die aflevering het spektakelstuk zijn, daarna wordt besloten wie de finalisten worden van seizoen 10! Kijk je ook om 20:25 bij MAX op NPO1?
Desem brood bakken
hét recept voor zuurdesembrood
Desembrood is fantastisch! Het maken ervan is minder arbeidsintensief dan het lijkt én bakken met desem geeft een voedzamer resultaat dan doorsnee broden. Precies wat je nu nodig hebt.De droom van menig hobbykok is dan ook om zelf goede desembroden te kunnen bakken. En laten wij daar nou net het ultieme recept voor hebben. Wist je dat we ook een complete cursus hebben voor het bakken van desembrood? In deze delicious.cursus van onze Academy leer je alles wat je moet weten. Van het maken van een starter, een voordeeg en de autolyse-fase tot het inkerven van je deeg en het bakken van je brood. Waar wacht je nog op? Word nú de bakker die je altijd al hebt willen zijn!
Comfy klassieker met een fijne kick van bier. Saus, beslag, brooddeeg of ketchup… alles wordt lekkerder met een scheut gerstenat! Zet dit breekbrood op de borreltafel en schenk er een ijskoud glas pale ale bij. Want als het in het deeg zit, mag het ook in het glas.Zet naast de boter ook eens deze heerlijke dips op tafel, die passen perfect bij zo'n stuk warm kazig breekbrood.
We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken! Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
Yvette maakt binnen no-time dit courgettebrood, en jij straks ook!Probeer ook haar snelle inmaakrecept: perfect voor harde groenten als radijs, wortel en komkommer.
Rutger bakt voor ons hartige broodjes met kaas en salie. Perfect voor ontbijt, -lunch of brunch. Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Rutger is thuisbakker, kookboekschrijver en blogger (RutgerBakt.nl). Zijn passie voor bakken kreeg hij van huis uit mee van zijn ouders. Hij bakt er flink op los en schrijft daar graag over in bijvoorbeeld zijn Bakbijbel en Het Hartige Bakboek. En in delicious. natuurlijk!Rutgers zoete soezen zijn óók onweerstaanbaar.
Spelt is vezelrijk graan, familie van tarwe. De smaak van speltmeel is iets nootachtiger dan van tarwe. Ideaal voor brood, cake en muffins, die er donkerder en steviger door worden.
Echt uitpakken met het ontbijt op zondag? Maak een feestelijke krans van kleine broodjes en verstop in elk broodje een kwartelei. Je kunt bovenop elk broodje ook nog een kerstomaatje meebakken. Je zult zien: voor herhaling vatbaar!
Voor het gezonde gevoel maak je er een supersnelle citrussalade bij.
Met deze homemade kervelbroodjes maak je een feestje van je lunch. Het enige dat ze nog nodig hebben is wat kruidenboter, die je natuurlijk ook zélf maakt. Heerlijk.
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
Na alle stevige lockdown-zuurdesemboterhammen is het tijd voor wat lichters en frivolers. Voor zijdezacht Japans melkbrood of shokupan, bijvoorbeeld. Want dat is fluffy, luchtig, boterig en een tikje zoet. Hoe maak je Japans melkbrood?Japans melkbrood maak je door wat bloem en water eerst tot een dikke saus te koken: de tangzhong. Omdat je van tevoren een deel van de bloem gaart, wordt het zetmeel vast geactiveerd en kan het tijdens het bakken meer water vasthouden. Het brood rijst beter, is zachter en blijft ook na het bakken heel lang zacht en vers. Begin een dag van tevorenHet deeg voor dit recept moet ten minste 7 uur rijzen. Begin dus het liefst een dag van tevoren of vroeg in de ochtend als je het 's avonds wil eten.
Brioche: het is zacht, zoet en glanzend. Versgebakken brioche is zo sjiek als brood maar kan zijn. Perféct voor een zondagochtend ontbijt. Of ga aan de slag met deze briochekrans.
Echt iets voor een weekendbrunch, deze Russische kulitch, want het deeg moet in totaal 3 uur rijzen. Overgiet het brood voor serveren royaal met glazuur en strooi er oranjesnippers en noten over. Je maakt de kulitch in een springvorm.
Minder tijd en toch feestelijk ontbijten of brunchen? Maak wentelteefjes, succes verzekerd!
De een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam.
Zoete broodjes bakken… daar houden we wel van. Als dat ook nog eens gecombineerd wordt met 1 van de lekkerste zoet-zure citrusvruchten ter wereld, limoen, en een sticky yoghurtglazuur, hoeven wij niet meer richting bakker.
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen. Probeer ook Rutgers donuts.
vlechtbrood met lemon curd en cranberry-vanilleboter
Zo mooi. Zo lekker. Dit vlechtbrood met zelfgemaakte lemon curd is een ware lust voor het oog én de mond. Perfect als onderdeel van een zondags ontbijt!Zelf de lekkerste lemon curd maken doe je zo…Voorbereiden van dit vlechtbrood kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm eventueel licht in een steelpannetje.
Left-over pompoen? Voor deze pompoenbroodjes heb je maar 200 g pompoen nodig, wat precies genoeg is om ze een diepe aardse en zoete smaak te geven. Je rolt ze op met een vulling van gekruide rozijnen en cognac en sprenkelt er voor ’t serveren een gulle drizzle roomkaasglazuur over.