Zo maak je artisjokken schoon + bereid je ze perfect

Hoe maak je artisjokken schoon en hoe bereid je ze het lekkerst? In dit artikel laten we je alles stap-voor-stap zien en leer je binnen no time hoe je zelf artisjokken schoonmaakt. Wedden dat het je meteen lukt?

How-to: artisjokken schoonmaken en bereiden

artisjokA_stap1en2

1. Artisjokken uitkiezen

Zoek mooie frisgroene exemplaren uit, zonder bruine randjes aan de bladeren en met harde, schone, knapperige stelen.

2. Puntig blad afknippen

Artisjokken kunnen soms – afhankelijk van het ras – scherpe, puntige bladeren hebben. Knip of snijd de bladeren zo nodig mooi recht bij.

artisjokA_stap3en4

3. Steel eraf snijden

Snijd de dikke harde steel bij de steelaanzet eraf. Bij heel verse artisjokken kun je de stelen er ook afbreken.

4. Gaar koken

Breng in een grote pan (waar alle artisjokken inpassen) royaal water met 1 el zout aan de kook. Doe de geprepareerde artisjokken erin en kook ze in ± 20 min. gaar. Neem ze uit het water en laat iets afkoelen, zodat ze hanteerbaar zijn om schoon te maken. Je kunt ze nu zo serveren met een heerlijke volle frisse dressing. Zet hiervoor per persoon een artisjok op een bord en een klein kommetje dressing om in te dippen.

Neem steeds een buitenste blaadje eraf, dip de onderkant van het blaadje in de dressing. Trek met je tanden het dikke vruchtvlees uit het blaadje. Ga zo verder tot de blaadjes te dun worden en nauwelijks meer vruchtvlees bevatten. Verwijder nu het ‘hooi’ van de artisjok zoals beschreven onder punt 2 op de volgende pagina en eet de bodem ook met wat van de dressing.

Artisjokbodems gebruiken

artisjokB_stap1en2

1. ‘Rauwe’ bodem vrijmaken

De bodem zit net boven de steelaanzet. Om die gemakkelijk te bereiken, snijd je de artisjok net onder het midden van de bol horizontaal door. Je ziet de bodem dan nog niet meteen, er zit nog ‘hooi’ voor.

2. Hooi verwijderen

Verwijder het hooi met een stevige lepel met een ietwat scherpe rand. Omdat de artisjok nu nog rauw is, zit het wel redelijk vast. Verwijder met de holle kant van de lepel naar boven zo al het hooi van de bodem. Het harige hooi is echt 
vervelend om in je mond te hebben, dus wees secuur.

artisjokB_stap3en4

3. Bodem bijsnijden

Snijd nu het blad aan de zijkanten weg 
met een mesje, zodat ook de zijkant van de bodem voor een deel vrij is.

4. Op kleur houden

Bestrijk de artisjok bodem nu zo snel mogelijk met citroensap, om verkleuring te voorkomen.

artisjok recept Artisjokken schoonmaken
R+B Eke marien F Eric van Lokven S Jan Willem van Riel