13 airfryer recepten die écht de moeite waard zijn

13 airfryer recepten die écht de moeite waard zijn
RECEPTEN: HESTER DE GOEDE | FOTOGRAFIE: SASKIA VAN OSNABRUGGE | STYLING: ANNEMIEKE PAARLBERG | FOODSTYLING: BART STUART.

Het is niet altijd van toegevoegde waarde om de airfryer te gebruiken, het kan zelfs nodeloos ingewikkelde situaties opleveren in de keuken. Dus wat zijn nou écht airfryer recepten waarvan je denkt, ‘ongelofelijk, wat lekker en makkelijk, dit had ik eerder moeten weten’?

Als je thuis bent en beschikt over een goed werkende oven, voor meer dan vier personen kookt en niet al te veel haast hebt, dan is zo’n airfryer een leuke gadget, maar vraag je je – waarschijnlijk tijdens de afwas, want allemachtig wat is het irritant om zo’n apparaat schoon te maken – af waarom je ‘m hebt ingeplugd. De oven was waarschijnlijk handiger geweest…

Dus je kunt je terecht afvragen: wat zijn nou écht airfryer recepten en probeersels die de moeite waard zijn?

Spruitjes uit de airfryer

Misschien was dit wel een van onze eerste ontdekkingen waardoor we dachten, ‘hmm, misschien mag die lelijke airfryer op het aanrecht bljiven staan’. Spruitjes, gehalveerd, en gehusseld in olijfolie, worden namelijk superkrokant als je ze in de airfryer bakt. De enige andere manier om dat te bereiken is door ze te frituren: heerlijk, maar dat is een stuk minder gezond.

Tip: wil je ze marineren, doe dat dan nádat ze uit de airfryer komen.

spaghetti met geroosterde spruitjes & ansjoviscrumb
Geen fan van spruitjes?Snijd dan bijv. 500 g bimi in stukjes. Rooster ze 8-10 min.
naar recept
spaghetti met geroosterde spruitjes & ansjoviscrumb

Krokante vis airfryer recepten (bijvoorbeeld voor op een taco)

Smeuïge witvis verpakt in zo’n lekker krokant jasje, dat is toch smullen? Én een perfect airfryer recept, want wil je hetzelfde resultaat zonder het apparaat, dan moet je al snel naar de frituurpan grijpen of ben je al snel een half uur aan oventijd kwijt.

Deze ultra-crispy gebakken vis kun je na het paneren met een beetje olie besprenkelen en bakken in de airfryer:

ultra-crispy gebakken vis met zeekraalremoulade
Snijd de vis in stukjes voor extra veel crunchy buitenkant en dip maar in de remoulade met fris-knapperige zeekraal!
naar recept
vissaltimbocca met krokante polentafrites
Klassieke saltimbocca wordt gemaakt van kalfsvlees, omwikkeld met pancetta en salie en geblust in witte wijn. Voor deze versie gebruiken we stevige witvis. 
naar recept
Snapper saltimbocca 2

Aubergine uit de airfryer

Zet deze bovenaan je airfryer recepten lijst want aubergine is ideaal om te bereiden in de airfryer. Vooral omdat je de hele aubergine erin kunt roosteren, eenmaal zacht en gaar hoef je alleen nog wat tahini, citroensap, zout en olijfolie over het vruchtvlees te lepelen voor een snelle baba ganoush. Of maak er soep van:

baba ganoush-soep met citroen
Elk najaar komt dat moment dat je definitief de tuindeuren dichttrekt en je grootste pan tevoorschijn haalt voor comfort-soep. Bij deze baba ganoush-soep hoop je dat de bodem van de kom nog lang niet in zicht is.
naar recept
baba ganoush-soep met citroen

Halloumi uit de airfryer

Om eerlijk te zijn kun je halloumi in de pan bakken, heel goed zelfs. Toch gebruiken we de airfryer bijna elke week voor krokante kaas omdat je er geen omkijken naar hebt, extra fijn als je met andere recepten bezig bent die om aandacht vragen. En hadden we al gezegd dat halloumi verandert in een soort verslavende chips?

halloumifrieten met dukkah en zoute citroenmayo
Wie met kerst z'n gasten wil verrassen moet zeker deze halloumifrieten serveren. Van die citroenmayo van ingelegde citroen wordt het helemaal een spectaculair hapje.
naar recept
halloumifrieten met dukkah & zoute citroenmayo

Noten roosteren

Rauwe noten maak je heel eenvoudig en snel krokant in de airfryer. Receptje om te bewaren dus! Hussel ca. 200 gram noten om met een eetlepel olijfolie, zout, eventueel je favoriete specerijen en kruiden en rooster op 150°C in 5-10 min goudbruin.

Nog een tip: is je granola op en heb je om welke reden dan ook geen behoefte aan een grote batch, maak deze dan ook in de airfryer. Roer in een grote kom wat havermout, honing of suiker, snuf zout, specerijen en een beetje olie of boter. Volg daarna de zelfde stap als hierboven.

homemade granola met pitten, noten en kokos
Gek op goed ontbijten? Deze granola met pitten, noten en kokos is zálig! Bomvol goede ingrediënten voor een voedzame start en natuurlijk heel. veel. smaak.
Tip: maak in een keer een dubbele of driedubbele portie zodat je even vooruit kan.
naar recept

Tofu

Net popcorn! Geen wonder dat er zoveel airfryer recepten zijn met tofu. Het is best lastig om tofu goed krokant te bakken in een pan of in de oven, maar niet in de airfryer! In minder dan 10 minuten komen er geen zachte, weeïge blokjes uit de lade van het apparaat rollen, maar superkrokante popcorn tofu. Easy win.

Airfryer recepten voor kippendijen

Kipdijen behouden hun sappigheid en worden tegelijkertijd lekker knapperig aan de buitenkant. Door het gebruik van de airfryer heb je minder olie nodig, wat het een gezondere optie maakt dan traditionele bereidingen.

Wij hebben geen specifieke airfryer recepten voor kipdij in ons archief, maar maak eens deze spiesjes, kippendijen met aubergine of de snelle versie van Yvette met kersen:

kipdijfilet met citroengras en gember-kokossaus
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.
Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
naar recept
Kipdijfilet in citroengras met gembersaus - delicious
kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato
Gek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar recept
populairste recepten kip 2023 - populairste italiaanse recepten : kippendijen met aubergine en kruidenpangrattato - delicious
snelle kip met kersen, koriander en amandelen
Je hebt zoete en zure kersen. Voor dit gerecht gebruik je zoete kersen die je in Nederland overal kunt kopen. De zure variant wordt in België veel gegeten en heet daar ‘kriek’. Wij noemen zure kersen vaak morellen, die worden meestal ingemaakt in plaats van zo gegeten.
naar recept
snelle kip met kersen

Falafel

Wil je niet al te veel olie gebruiken, dan is falafel een top airfryer recept, want je kunt ze geheel zonder olie krokant bakken in de airfryer of de falafel omhullen met een heel dun laagje. Ook voor het opbakken van kant-en-klare falafel is de airfryer een uitkomst.

Pasteitjes, samosa’s en meer gewikkeld in deeg

Ingrediënten waar al een beetje vet in zit, zoals in dit geval bladerdeeg, lenen zich uitstekend om te bereiden in een airfryer. Wij bakken er samosa’s in, börek, empanada’s en nog veel meer deegpakketjes. Perfect als je maar voor twee personen kookt en niet de hele oven wil verwarmen.

feta in filodeeg met pittige honing
De energie die je verbruikt tijdens het maken van dit recept, staat niet in verhouding met het genot dat je ervaart als je het eet. Het is heel makkelijk te maken en het levert je vrijwel zeker een staande ovatie op.
Sommige recepten kun je met elk type filodeeg maken, maar dit recept werkt het beste met de dunne versie die je in de Griekse of Turkse supermarkt vindt. Ga ernaar op zoek, dat is het waard.
naar recept
feta in filodeeg - Georgina Hayden
ghotab (walnotenpasteitjes) uit Iran
Dit ruikt en smaakt naar Iran: krokante pasteitjes gevuld met verschillende noten, kardemom en kaneel. Voor een extra Perzische touch voeg je een klein scheutje rozenwater toe.
naar recept
Ghotab uit Iran
lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
Maak de saucijzenbroodjes en de dip 1 dag van tevoren en zet koel afgedekt weg. Warm ze vlak van tevoren 3 min. op in de oven.
naar recept
lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
empanada’s met gekruide kikkererwten & pittige salsa
Culinair redacteur Merijn Tol dook in de wereld van bonen en maakte deze empanada's met gekruide kikkererwten en pittige salsa.
naar recept
argentijnse empanada's

Groentenfrietjes

Van knolselderij tot zoete aardappel: je maakt er prachtige patatten mee in de airfryer. Soms kan het helpen om de groenten even om te schudden met een beetje maizena voor een extra krokante buitenkant.

Zalm uit de airfryer

Zalm uit de airfryer is echt een hit! De vis blijft heerlijk sappig vanbinnen en krijgt een super knapperige huid aan de buitenkant. Geen wonder dat dit recept zo geliefd is bij iedereen. Het is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens makkelijk te maken, ideaal voor die drukke doordeweekse dagen.

Een beetje citroen en je favoriete kruiden erbij, en je hebt binnen no-time een gezonde maaltijd op tafel. Je kunt zelfs aardappeltjes en groenten meegaren.

crunchy aardappels met zalm uit de oven
Aardappel met zalm is altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
naar recept
Crunchy aardappels met zalm

Koekjes (van een rol uit de diepvries)

Maak een grote rol koekjesdeeg, bewaar in de vriezer en snijd er – voor jezelf of die ene vriend die op bezoek komt – een plak vanaf. Omdat de airfryer zo is opgewarmd bak je in minder dan 10 minuten een vers koekje.

havermout-pretzelkoekjes met zilte chocolade

Ons advies? Probeer chocoladeverleidingen vooral niet te weerstaan. Dat lukt toch niet. Dus geef gewoon eens toe aan deze koekjes bomvol pure chocolade.
Neem de allerlekkerste chocolade die je kunt krijgen – een hoog cacaogehalte garandeert een diepe chocoladesmaak. Geef de brosse koekjes ten slotte een extra zilte hint met zout én verkruimelde pretzels.
Dit vind je vast ook lekker: klassieke chocolate chip cookies.
naar recept
havermout-pretzelkoekjes

Crispy paddenstoelen

Simpelweg verrukkelijk! Daarna kun je toevoegen aan je favoriete pasta, salade, toast met ei of zo, bestrooid met wat zout en peterselie als borrelhap.

Psst, deze ravioli kun je ook frituren in airfryer: crispy ravioli met citroen-artisjokkensaus & stracciatella