Sodabrood is het ideale instapmodel als je net begint met bakken en gist- of zuurdesembroden je afschrikken. Het is heel makkelijk: lang kneden met stretch & folds en drie keer rijzen is allemaal niet nodig. Jamie Oliver doet daar nog een schep bovenop: zijn sodabrood hoeft niet eens in de oven!
Ook Jamie Oliver is overstag gegaan voor hét keukenapparaat dat in rap tempo onze keukenbladen heeft overgenomen – want laten we eerlijk zijn: een airfryer is fan-tas-tisch, maar het blijven grote bakbeesten die je niet zo makkelijk in een keukenkastje parkeert. Dat neemt niet weg dat zelfs wij groot fan zijn, want het maakt lekkere groenten roosteren, tofu ultra-krokant bakken en nu dus zelfs broodbakken as easy as apple pie. En ja, die kun je óók airfryen.

Sodabrood met kaas en kruiden
Ingrediënten
- 250 g volkorenmeel
- 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 50 g havermout, plus extra om te bestrooien
- 1 volle tl baksoda
- 4 takjes rozemarijn
- 1 groot ei
- 300 g karnemelk or yoghurt
- 100 g Red Leicester of cheddar
- 1 tl olijfolie
- Zout
- peper
Instructies
- Meng het meel, de bloem, havermout en baksoda en 1 afgestreken theelepel zeezout in een grote kom. Ris en hak de rozemarijnnaaldjes, roer het grootste deel door het mengsel en houd de rest apart.
- Maak een kuiltje in het midden, breek het ei erin, giet de karnemelk erbij en meng de droge ingredienten met een vork van buiten naar het midden en kneed er met schone, met bloem bestoven handen een samenhangend deeg van.
- Snijd de kaas in stukken, meng ze erdoor en kneed het deeg tot een grote bal. Vet je handen in met een beetje olie en druk de bal tot een ongeveer 3 cm dikke schijf. Strooi er wat havervlokken en een snufje zeezout op en druk ze in het deeg. Kerf de bovenkant van het deeg kruislings in, leg het in de airfryer en bak het brood 20 minuten op 180 °C.
- Maak de resterende gehakte rozemarijnnaaldjes aan met 1 theelepel olijfolie, strooi ze op het brood en bak het nog 10 minuten op 180 °C, of tot er een knapperige korst op zit en het hol klinkt wanneer je op de bodem klopt.
- Laat het brood even op een rooster rusten en serveer warm.