Breekt het voorjaar aan, dan krijgen we als vanzelf trek in gerechten met krokant, knisperend filodeeg. Een hartige taart, pastei of saucijzenbroodje wordt éxtra lekker met het dunne, bijna doorzichtige deeg. 13 filodeegrecepten!
Laat je inspireren door de Midden-Oosterse keuken of tradities uit de Balkan en zet een bastilla, spanakopita of strudel op de paastafel.
Meer inspiratie voor Pasen? Bakken: je leest er alles over in delicious.april! Liefst iets zoets als cake, koekjes of taart. Zoals het niet te missen kaneel-spiraalbrood van de cover tot upside-down rabarbercake of een wortel-honingcake met citroentijm-ricotta. Ook aan fans van hartigheid hebben we gedacht. Zo bakt Rutger luchtige uienkruiers met za’atar. Lees er hier meer over!
Wat is filodeeg?
Filodeeg bestaat uit meerdere lagen dun uitgerold, ongerezen deeg. Deze bestrijk je in de meeste gevallen met boter of olie, voordat je ze gebruikt in recepten. Hierdoor krijg je die heerlijke knapperige, luchtige textuur.
Ga je met een van deze filodeeg recepten aan de slag? Het deeg kan snel uitdrogen en breken, dus: bewaar het goedje goed. Heb je wat over? Pak het dan goed, luchtdicht in en bewaar het in de koelkast. Filodeeg kun je ook prima invriezen. Let er dan wel op dat je het vervolgens langzaam laat ontdooien in de koelkast voordat je het gaat gebruiken.
Filodeegrecepten voor hartige taart, quiche en pastei
Filodeeg met geitenkaas
Filodeegrecepten met gehakt
Filodeeg met feta: een match made in heaven
Overige filodeegrecepten
Lees ook: deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent