maanzaadtaart

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bij ons wordt maanzaad vaak hartig ingezet, maar in Duitsland gaat het ook in zoet, zoals deze maanzaadtaart. Als je maanzaad eerst maalt in een specerijen- of koffiemolen, wordt de smaak sterker. Deze taart vullen we met abrikozenjam. Mmmm!

Dit recept komt uit ‘Het beste uit 10 jaar delicious.’ Bestel het boek in onze webshop!

maanzaadtaart / mohntorte
gebak | 12 – 16 stukken

cake
140 g bloem
1 tl bakpoeder
250 g maanzaad + extra om te bestrooien
2 el amandelmeel
6 eieren, gesplitst
150 g poedersuiker, gezeefd

vulling
4 el amandellikeur (bijv. Amaretto)
100 g abrikozenjam
500 ml slagroom
100 g mascarpone
1 zakje vanillesuiker
50 g kristalsuiker, of naar smaak
ook nodig: 2 springvormen ø 23 cm, ingevet, bodem met bakpapier belegd

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem en het bakpoeder. Roer het maanzaad, amandelmeel en een snuf zout erdoor.

Stap 2
Klop in een brandschone kom de eiwitten tot zachte pieken. Voeg al kloppend lepel voor lepel de poedersuiker toe. Spatel voorzichtig de eierdooiers erdoor. Voeg voorzichtig omscheppend in delen het maanzaadmengsel toe. Zorg dat het goed wordt verdeeld, maar roer niet te lang.

Stap 3
Verdeel het beslag over de springvormen en strijk de bovenkanten glad.

Stap 4
Bak de taarten in het midden van de oven in 30-35 min. gaar. Controleer door een houten prikker in het midden te steken. De prikker moet er droog uitkomen. Zet de oven uit en laat de taartbodems met de deur op een kier langzaam afkoelen.

Stap 5
Snijd de afgekoelde taarten horizontaal doormidden, besprenkel ze met de amandellikeur en bestrijk met de abrikozenjam.

Stap 6
Klop de slagroom met de mascarpone half stijf. Klop verder stijf met de vanillesuiker en kristalsuiker. Verdeel telkens een kwart van het slagroommengsel over een laag cake en stapel op elkaar. Garneer met wat maanzaad.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 35 min. / afkoelen ± 2 uur

RECEPTUUR EN FOTOGRAFIE HET BESTE UIT DELICIOUS. BOEK

10 jaar delicious boekWil jij de allerbeste recepten uit 10 jaar delicious. koken? Bestel dan ‘het beste uit delicious’ in onze webshop!

 

maanzaadtaart