Karamelnoga met amandelen en gedroogd fruit… loopt het water je al in de mond? Een simpele snack met karamel in de hoofdrol is áltijd welkom, vinden wij. Calorie-technisch misschien een ramp, maar daar maal je niet meer om zodra je de karamelnoga proeft. Zeker als je ook weet dat het maken van onderstaand recept maar 20 minuten duurt.
karamelnoga met amandelen en gedroogd fruit
zoet, voor 1 grote plak
8 gedroogde vijgen
8 ontpitte (medjoul)dadels
200 g gezouten (marcona-)amandelen
6 el suiker
1 el mascarpone
fleur de sel*
Snijd de vijgen en dadels in stukjes en meng met de amandelen.
Bekleed een bakplaat of plank met bakpapier.
Doe de suiker in een steelpan met dikke bodem, verhit op matig vuur. Laat de suiker zonder te roeren zachtjes gelijkmatig smelten en lichtbruin worden, voeg evt. een lepel water toe, wanneer het te hard gaat. Roer als de karamel mooi goudbruin is de mascarpone erdoor. Meng direct met het amandel-vijgen-dadelmengsel en wat fleur de sel en spreid het mengsel uit over het bakpapier. Laat afkoelen en breek in grove stukken. De noga blijft een beetje chewy. Laat goed afkoelen in de koelkast.
* Fleur de sel ontstaat als de schuimige zoutlaag boven op zeewater (in ondiepe zoutbassins) door de oostenwind gedroogd wordt en kristalliseert. Het wordt met de hand afgeschept en de opbrengst is beperkt, vandaar de hoge prijs. Te koop bij delicatessenzaken.
Bereiden ± 20 min.
RECEPT EN BEREIDING NADIA ZEROUALI EN MERIJN TOL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL
Nog meer recepten van verrukkelijk zoet vind je in delicious.het bakboek Van macaron tot appeltaart; 132x verleidelijk zoet uit 6 jaar delicious. Voor ontbijt, lunch, diner, of bij de koffie… Dit boek staat vol met de beste recepten om het leven te vieren! Een musthave voor bakliefhebbers en zoetekauwen. € 17,95