gegrilde sardines met rucolapesto

Op www.goedevis.nl lees je welke vis je met een gerust hart kunt eten: vis die duurzaam is gekweekt of gevangen. Deze vis herken je aan zijn groene prima-keuzesymbool of aan het MSC-label. Door rekening te houden met de visstand en te kiezen voor duurzame vis, kunnen de andere vissoorten zich herstellen zodat we er in de toekomst wel weer van kunnen genieten.

De sardine heeft moeilijke tijden gekend. Door Europese maatregelen zijn sardines uit de Atlantische oceaan weer een prima keuze. Sardines zijn bijzonder smaakvol, hebben een malse structuur en bevatten veel goede omega-3 vetzuren. Bak sardines in de koekenpan of rooster ze op de barbecue.

 

gegrilde sardines met rucolapesto

voorgerecht (4 personen)

50 g rucola
2 teentjes knoflook
1 el pijnboompitten
8 el olijfolie extra vierge
4-5 el versgeraspte oude geitenkaas
12 schoongemaakte sardines

Pureer voor de pesto de rucola met de knoflook en de pijnboompitten in de keukenmachine. Schenk er zo’n 6 eetlepels olijfolie in een straaltje bij en voeg de kaas toe. Breng de pesto op smaak met zout en versgemalen peper.

Spoel de sardines vanbinnen en buiten schoon met koud water en dep ze droog met keukenpapier. Schep in de buikholten van de sardines een beetje pesto en bestrijk ze rondom dun met de rest van de olijfolie.

Rijg de sardines eventueel aan barbecuespiezen (dat maakt het keren makkelijk) en rooster ze op de hete barbecue in 3-4 minuten per kant knapperig en gaar.