savooiekool met lamsgehakt en salie

Salie smaakt heerlijk in gerechten. Kirsten Eckhart maakte daarom met deze smaakmaker gevulde savooiekool met lamsgehakt.

gevulde savooiekool met lamsgehakt en salie
hoofdgerecht | 6 personen

1 savooiekool, buitenste blad verwijderd
120 g suikerbrood, in blokjes gesneden
5 el slagroom
750 g lamsgehakt
2 tenen knoflook, fijngesneden
150 g ui, fijngesneden
2 eieren
25 g verse salieblaadjes, fijngesneden
2 el worcestersaus
ook nodig: hoge, ronde ovenschaal  25-28 cm Ø, bakpapier, aluminiumfolie, keukentouw + een gewicht, bijv. een  schone baksteen

Breng een grote pan water aan de kook. Leg voorzichtig de kool erin en leg er een gewicht op, anders gaat de kool drijven. Breng weer tegen de kook aan en kook de kool in 15 min. beetgaar. Haal de kool uit het water en laat goed uitlekken. Doe de kool in de ovenschaal en klap de eerste serie grote bladeren rondom over de rand van de schaal. Wanneer je bij kleinere blaadjes komt, snijd je voorzichtig het binnenste gedeelte van  de stronk af*. Zorg dat je de onderkant niet beschadigt. Knip dikke nerven van de grootste bladeren er eventueel uit, maar zorg dat de bladeren aan de stronk blijven zitten.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Week het suikerbrood 10 min. in de slag- room. Voeg dan het gehakt, de knoflook, ui, eieren, 1½ tl zout, 1½ tl versgemalen peper, de salieblaadjes en worcestersaus toe en kneed goed door. Vorm er een bal van, leg die in de kool en druk goed aan. Vouw de koolbladeren terug over het gehakt en dek het geheel af met een stuk bakpapier. Knip een gaatje bovenin, zodat stoom kan ontsnappen. Dek de schaal ook af met aluminiumfolie en knip bovenin op dezelfde plaats ook een gaatje. Of pak de hele kool in in bakpapier en maak bovenaan losjes dicht met keukentouw.

Bak de gevulde kool in 1½-2 uur gaar. Snijd de kool warm in punten en schep er wat van het vocht wat onderin de schaal zit over.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 2 uur.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

savooiekool-delicious