salade parade

salade parade

Met salades kun je eindeloos variëren. Laat je verrassen door deze drie recepten in de salade parade, die allemaal totaal anders zijn. Eet ze als bijgerecht, lunchgerecht of tijdens een picknick. Meer salade ideeën opdoen? Bestel dan hét Saladeboek!

Taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing

Bijgerecht | 4 personen | v

kokosdressing
100 ml romige kokosmelk
sap van 1 limoen
30 g kokoscrème of santen (van blok) fijngeraspt
1 teentje knoflook
½ theelepel suiker

salade
150 g hele verse taugé
150 g witte kool, zeer fijngesneden
1 lente-uitje, in ringen
15 g bieslook (1 zakje) zeer fijngeknipt
1 mango, geschild, in dunne reepjes gesneden.

Verwarm in een steelpan op laag vuur de ingrediënten voor de dressing met ½ theelepel zout, totdat de santen en suiker zijn opgelost. Het mag niet koken. Laat afkoelen.

Overgiet de taugé in de zeef in de gootsteen met ruim (1½-2 liter) kokend water en spoel daarna koud en laat uitlekken. Meng de taugé luchtig met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met versgemalen peper.

Bereiden ± 20 min.

antipastisalade met prosciuttokruimels

bijgerecht of lunchgerecht | 6 personen

6 kleine rode uien
2-3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
250 g cherry-trostomaatjes
8 plakjes prosciutto of rauwe ham
70 g vers broodkruim
1 teen knoflook, fijngesneden
250 g kerstomaatjes
4 kleine vleestomaten, gehalveerd
1 geroosterde rode paprika, in reepjes
1 bolletje burrata of buffelmozzarella

basilicumvinaigrette
4 el wittewijnazijn
185 ml olijfolie
blaadjes van ½ bosje basilicum fijngesneden
1 tl dijonmosterd
1 tl fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor op180ºC. Snijd elke ui als een bloem in 6 partjes, waarbij je de partjes aan de kant van de steel aan elkaar laat zitten. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 20 min. in de oven.

Leg 8 min. voor het einde van de baktijd de trostomaatjes op de bakplaat, voeg olie en zout toe en rooster ze mee met de uien tot die zacht en gaar zijn. Laat afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de basilicumvinaigrette in een goed afsluitbaar potje. Voeg zout en peper toe en schud alles goed door elkaar. Overgebleven vinaigrette kun je 3 dagen in de koelkast bewaren.

Verhit een beetje olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin 2 plakjes prosciutto in 2-3 min. al omscheppend knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en hak samen met het broodkruim en de knoflook fijn in een keukenmachine met de pulseerknop. Verhit 2 el olie in een koekenpan en schep het kruimelmengsel hierin 2-3 min. om. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schik de uien, tomaten en paprika op een schaal, sprenkel de vinaigrette erover en bestrooi met het kruimelmengsel. Serveer de salade met de burrata en de rest van de prosciutto.

Bereiden ± 30 min.

tarwesalade met groene kruiden, bietjes, amandelen en witte kaas

hoofd- of bijgerecht | 6-8 personen | v

500 g tarwekorrels*
5 zuurdesemboterhammen
100 ml milde olijfolie
200 g blanke amandelen
3 bosjes platte peterselie
1 bosje dille
1 bosje munt
3 rauwe rode bieten, schoongeboend*
3 rauwe gele bieten of chioggiabietjes of gele wortel*, schoongeboend
250 g witte Turkse kaas (uit blik)* of volvette feta

dressing
sap van 2 citroenen
fruitige olijfolie

Verwarm de oven op 200°C. Kook de tarwe volgens aanwijzing op verpakking in  ± 45 min. beetgaar. Giet af, spoel af en laat afkoelen.
Scheur het brood in grove stukken en meng met de milde olijfolie en wat zout. Verdeel over een ovenplaat. Rooster het brood in de oven in ± 8 min. goudbruin en voeg na ± 5 min. de amandelen toe. Laat alles afkoelen.
Pluk alle kruiden en snijd de blaadjes heel fijn. Rasp de bieten op een grove rasp.
Meng de tarwe, kruiden en bieten. Verbrokkel de kaas. Breng de salade op smaak met een dressing van citroensap, olijfolie en zout. Meng de kaas, het krokante brood en de amandelen erdoor.
Bereiden ± 55 min. / tarwe uit de natuurwinkel weken ± 3 uur / koken ± 1 uur.

*Tarwekorrels zijn te koop bij natuur-, Midden-Oosterse of mediterrane winkels. Tarwe die je koopt bij de natuurwinkel moet soms enkele uren geweekt worden, de tarwe van mediterrane of Midden-Oosterse winkels is meestal al voorgegaard. Bijzondere bietjes en oerwortels vind je op boerenmarkten of natuurwinkels: je kunt ze ook vervangen door rode bietjes. Witte Turkse kaas (Beyaz peynir) of volvette feta is te koop bij Marokkaanse of Turkse winkels.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING DOSIA BREWER

het saladeboekNóg meer salade-inspiratie? Bestel dan hier het delicious. saladeboek in onze webshop!