picarones met siroop van specerijen
nagerecht | ± 40-50 stuks, 8-12 personen
250 g zoete aardappel
125 g flespompoen
3½ g bakkersgist of 1 zakje droge gist
1 el kruidnagel
2 kaneelstokjes
1 el anijszaadjes
50 g suiker
1 ei
380 g zelfrijzend bakmeel
220 g donkerbruine basterdsuiker
200 g witte basterdsuiker
1 appel
rasp van 1 (bio)sinaasappel
1 steranijs
1 tl kruidnagel
zonnebloemolie, om te frituren
Kook de zoete aardappel en pompoen met de kruidnagel, 1 kaneelstokje en het anijszaad in ± 10 min. gaar.
Verwijder de kruidnagel en kaneel, bewaar 5 el kookvocht en giet daarna het geheel af in een vergiet. Pureer de zoete aardappel, pompoen, anijszaadjes en suiker tot een egale massa. Doe de gist in een kom met het bewaarde kookvocht.
Voeg het ei toe aan de aardappel-pompoen- puree en mix met de handmixer. Voeg het gist- mengsel en een snufje zout toe. Voeg al mixend in kleine beetjes het zelfrijzend bakmeel toe tot je een zacht deeg hebt. Dek af met een natte theedoek en laat 2 uur rijzen. Breng 250 ml water aan de kook met de
2 soorten basterdsuiker, appel, sinaasappelrasp, steranijs, het laatste kaneelstokje en kruidnagel. Laat op heel laag vuur 11⁄2 uur borrelen tot je siroop hebt. Zeef de siroop.
Verhit ruim olie in een friteuse of wok op 160°C. Los een beetje zout op in lauwwarm water. Maak je handen nat met het zoute water en pak een bolletje deeg ter grootte van een walnoot. Steek 1 vinger door het midden om een donutvorm te maken. Frituur de picarones in porties goudbruin in ± 3 min. Serveer heet met de warme siroop erover.
Bereiden ± 45 min. / rijzen ± 2 uur / siroop koken ± 1 uur en 30 min.
RECEPT CEVICHE Y MAAS FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS