pastaschotel met spruiten, roquefort en sinaasappelkruim

Voor Familietijd maakte Janneke heerlijk comfortfood. Dit keer: een pastaschotel met spruiten, roquefort en sinaasappelkruim.

pasta met spruiten, roquefort en sinaasappelkruim
hoofdgerecht | 4 personen v

300 g macaroni grande of penne
700 g spruiten, schoongemaakt, grote gehalveerd
1½ el pijnboompitten
4 el olijfolie
150 g roquefort
50 ml melk
200 g crème fraîche
1 teen knoflook
1 ciabatta (liefst afbak)
1 el (bio)sinaasappelrasp
3 el geraspte parmezaan
ook nodig: ovenschaal met inhoud van 1½ – 2 l, ingevet

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook of stoom de spruiten in ruim water met zout in 6-8 min. zodat ze iets zachter zijn, maar nog niet beetgaar. Giet de spruiten af en laat ze goed uitlekken. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord.

Verhit in een koekenpan 2 el van de olijfolie en bak de spruiten hierin goudbruin en beetgaar. Prak met een vork de roquefort en de melk door de crème fraîche. Pers de knoflook erboven uit en schep met peper naar smaak om.

Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd  ± 10 cm van het ciabattabrood af en verkruimel dit grof. Meng de sinaasappelrasp met de parmezaan, de resterende 2 el olijfolie en zout en peper naar smaak door het ciabattakruim.

Giet de pasta af en doe terug in de pan. Voeg de spruiten, pijnboompitten en de roquefortcrème toe en schep goed om. Voeg peper en eventueel een beetje zout naar smaak toe. Schep de pasta in de ovenschaal. Verdeel er het ciabattakruim over.

Bak de pastaschotel in de voorverwarmde oven in 15-20 min. goudbruin en krokant. Leg de laatste 5 min. de rest van het ciabatta in de oven en bak goudbruin en knapperig. Serveer de pastaschotel met de ciabatta.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 25 min

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI  FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

pastaschotel