normandische kip

Janneke Philippi: ‘Met wijn koken doen we allemaal, maar met cider kan ook en geeft net een andere smaak. Kies bij de slijter liefst een goede, droge cider. Die gaat het best bij deze normandische kip. Cider uit de supermarkt is vaak een mix op basis van cider en is nogal zoet.

normandische kip

hoofdgerecht | 4 personen

1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
4 kipfilets
25 g roomboter
250 g kastanjechampignons, in vieren
1 handappel (bijv. jonagold)
100 ml droge cider of witte wijn
200 ml crème fraîche, kamertemperatuur
1 tl gedroogde dragon*
500 g haricots verts
50-75 g roquefort
wat groene olijfolie voor erover

Kook de aardappelen in 20 min. gaar.

Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze in een braadpan in de verhitte boter rondom bruin. Neem de kip uit de pan. Voeg de champignonstoe aan het bakvet en bak 3 min.

Snijd intussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis, snijd elk kwart in 3 partjes en halveer ze nog een keer tot grove stukken. Bak de appel 2 min. met de champignons mee. Schenk de cider of wijn bij de champignons. Roer er de crème fraîche en dragon door. Leg de kipfilets terug in de pan en stoof ze afgedekt 10 min. op laag vuur. Neem dan de deksel van de kip en laat de sausnog 4-5 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen in ruim water met zout de haricots verts in 6 min. knapperig gaar. Leg ze op een schaal en verdeel er de roquefort in stukjes over en druppel er wat extra olijfolie over.

Leg de kipfilets op een schaal en schep er de dragonsaus met champignonsover. Serveer met de aardappelen en haricots verts.

* Gedroogde dragon is bij veel supermarkten te koop.

Bereiden ± 30 min.

 RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS

kipstoof