les 4: indiase viskoekjes

Viskoekjes zijn dé oplossing voor wanneer je vissticks beu bent. En eigenlijk zijn viskoekjes altijd al stukken lekkerder dan vissticks geweest. Wij kruiden onze Indiase variant met currypasta, koriander en nam pla.

indiase viskoekjes

hapje | ± 12 stuks

400 g witvisfilet, evt. uit diepvries (koolvis), grof gesneden
2 el maïzena
1 el nam pla
1 el Indiase gele currypasta
1 hard-gekookt ei, grof gehakt
bosje koriander (± 10 g), grof gehakt
1 rode paprika, in kleine blokjes
2 bosuitjes, in ringen
100 g panko
100 ml arachide- of zonnebloemolie

extra nodig:
keukenmachine
keukenpapier
evt. frituurpan
ketchup of zoete chilisaus

Doe de vis samen met de maïzena, nam pla, currypasta, ei en koriander in een keukenmachine. Pureer alles tot een fijne pasta, haal voorzichtig het mes eruit en doe het vismengsel over in een kom. Meng er de paprika en bosui doorheen.

Zet een diep bord met panko klaar. Vorm met je handen ± 12 ronde balletjes van het visbeslag. Strooi eventueel wat maïzena op je handen, dan plakt het deeg wat minder. Druk de visballetjes plat tot ‘koekjes’ van 1 cm dik en druk ze aan beide kanten in de panko. Leg ze naast elkaar op een plat bord.

Verhit de olie in een koekenpan (een dikke laag olie omdat je de viskoekjes half frituurt) of gebruik de frituurpan (voorverwarmd op 180°C). Leg met een schuimspaan voorzichtig 4 viskoekjes erin en bak ± 3 min. aan elke kant mooi goudbruin. 
Doe dit nog 2 keer. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Geef er in een kom ketchup of zoete chilisaus (heet!) bij.

* Nam pla is Thaise vissaus en panko is Japans broodkruim. Net als de currypasta te koop bij de toko of de oosterse afdeling in de supermarkt.

Bereiden ± 35 min.

STYLING JAN WILLEM VAN RIEL RECEPT EKE MARIËN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN

indiase viskoekjes | delicious