madeleines: waar ze vandaan komen en hoe je ze maakt

De Madeleine werd hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gebakken door Madeleine Paulmier. Op Chateau Commercy in Lorraine in de 18e eeuw voor een diner van de vroegere Poolse koning Stanislas Leczinsky. Het cakeje was bedoeld als nieuw recept om de gasten te behagen: de koning was direct weg van het verfijnde cakeje met bergamotaroma. Nog steeds zijn Madeleines erg populair.

Een kopje delicious earl grey thee erbij en het is overduidelijk waarom.

madeleines

nagerecht | 4 personen

95 g fijne kristalsuiker
½ tl vanillesuiker*
2 eieren
1 (bio)citroen, schil geraspt
95 g bloem, gezeefd
95 g roomboter, gesmolten, iets afgekoeld

ook nodig: madeleinevorm met 9-12 holtes, ingevet

Klop de suiker met vanillesuiker en eieren 5 min. met de mixer tot een luchtig dik crèmekleurig beslag. Voeg de citroenrasp toe en meng goed. Spatel de bloem er luchtig door en vervolgens de boter. Laat het beslag in de koelkast 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 175°C. Schep in elk holletje van de vorm 1 el beslag, tot net onder de rand. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak in 10 min. goudbruin en gaar. Bak zo ook de rest van het beslag tot madeleines.

* Of gebruik echte vanille, snijd de peul open en schraap het merg eruit. Madeleinevormpjes koop je bij keukenspeciaalzaken.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 1 uur / oven ± 20 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPT YOLANDA VAN DER JAGT

madeleines