gezouten kabeljauw met gerookte prei-olie

Visliefhebbers opgelet: voor deze stevige lapjes kabeljauw en rokerige prei-olie heb je weinig nodig, maar de smaak is groots!

gezouten kabeljauw met gerookte prei-as-olie

4 personen | voorgerecht

2 dikke kabeljauwfilets (minimaal 2½ cm dik, zonder vel), vraag je visboer graten en vliezen te verwijderen en zeg dat je de vis rauw gaat eten
1 kg grof zout
1 prei (alleen het groene deel)
150 ml olijfolie

Leg de visfilet in een bak en bedek volledig met grof zeezout. Zet de filets 2 uur afgedekt en koel weg. Spoel de vis daarna schoon en dep droog met een schone gladde theedoek.

Snijd het groene deel van de prei, spoel goed schoon en haal er 1 groot blad vanaf. Rooster het preiblad in de vlam van je gasfornuis (of onder de hete grill in de oven) goudbruin tot zwart (er mogen ook nog groene stukken te zien zijn). Doe het geroosterde blad in een hoge kom met de olijfolie, mix fijn met een staafmixer. Snijd de kabeljauw met scherp mes een plakken van een halve cm en verdeel over bordjes. Bedruppel met de gerookte prei-olie.

Bereiden ± 10 min. / oven ± 15 min. / marineren 2 uur.

RECEPT GEBR. HARTERING FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL DIT RECEPT KOMT UIT DELICIOUS. MAART 2014