frutti di mare all’acqua pazza

Acqua pazza, gek water in het Italiaans, is een licht op smaak gebrachte bouillon die je over kort gegaarde vis en zeevruchten giet. In onze versie breng je de acqua op smaak met tomaat, laurierblaadjes, tijm en wijn. En onze vissoorten zijn slechts een suggestie… doe net als de Italianen en kook met de meest verse vangst die je kunt krijgen!

frutti di mare all’acqua pazza

hoofdgerecht | 6 personen

250 ml droge witte wijn
400 g mosselen, schoongeschrobd
80 ml olijfolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
¼ tl gedroogde chilivlokken
400 g kerstomaatjes of gepelde tomaat uit blik
2 laurierblaadjes
1 takje tijm
6 kleine hele vissen à 80 g (bijv. geep of wijting), schoongemaakt
2 rode mulfilets à 80 g, in 3 stukken
6 rauwe grote garnalen, gepeld (staartjes eraan gelaten), darmkanaal verwijderd
3 kleine inktvissen (viswinkel), schoongemaakt, lijfjes en tentakels van elkaar gesneden
2½ el fijngehakte bladpeterselie

Breng de wijn in een pan op middelhoog vuur zachtjes aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat met het deksel op de pan 2-3 min. koken, schud de pan af en toe, tot de mosselen open zijn (verwijder mosselen die niet zijn opengegaan). Schenk door een zeef en bewaar het kookvocht. Zet apart.

Verhit de helft van de olie in een grote diepe pan op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook en chilivlokken 2-3 min. tot de knoflook zacht en geurig is. Voeg de tomaat, laurierblaadjes, tijm en het bewaarde mosselkookvocht toe. Draai het vuur lager en laat 3-4 min. zachtjes koken tot het vocht licht is ingekookt. Voeg de mosselen toe, breng op smaak met zout en zwarte peper, dek de pan af en houd warm.

Bestrooi intussen de vis met zout en peper. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de hele visjes, indien nodig in delen, 2-3 min. aan elke kant tot ze net gaar zijn. Neem uit de pan en zet apart. Bak de mul en garnalen elk apart 1 min. aan elke kant tot ze net gaar zijn en zet apart. Roerbak de inktvis 30 sec. tot hij net gaar is. Verdeel de vis en garnalen over 6 diepe borden, schep de hete bouillon met mosselen erover, bestrooi met peterselie en serveer.

Bereiden ± 50 min.

RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING DEB MACLEAN

Dit recept komt uit delicious. juni 2011

frutti-pazza-delicious