Rabarbercompôte

Rabarber

Rabarber is verrukkelijk in taarten en desserts. Het is dan ook niet vreemd dat rabarber vaak als fruit wordt bekroond. Toch is rabarber een groente, een ontzettend veelzijdige groente zelfs.

Rabarber is weer volop verkrijgbaar. De friszoete smaak en bijzondere kleur steelt in tal van hartige en zoete gerechten de show. Vooral champagnerabarber is het paradepaardje onder de rabarbersoorten, met zijn helderroze stengels en fijne smaak.

Je maakt rabarber schoon door de bladeren te verwijderen en een plakje van de onderkant van de stengel te snijden. Jonge rabarber hoef je niet te schillen, oudere rabarber heeft taaie draden die je wel moet verwijderen.

Rabarber is heerlijk in nagerechten, gebak en als groente bij gegrild rood vlees. Een trotse rij weckpotten met rabarbercompôte staat niet alleen nostalgisch mooi op je voorraadplank, je maakt er ook nog eens in een handomdraai iets lekkers mee. Van geitenhangop of boerenroomijs met rabarbercompôte en rabarbercrumbletaart tot gespateld door geslagen room als fool.

Basic rabarbercompôte

1 kilo rabarber

125 g suiker

100 ml water, witte of rode wijn

Maak de rabarber schoon door de bladeren en een stukje van de onderkant van de stengels te verwijderen. Schil de rabarber wanneer de stengels taaie draden hebben. Snijd de rabarber in stukjes van 2-3 cm en breng ze met de suiker en het vocht aan de kook. Kook de rabarber in zo’n 8 minuten gaar. Schep de rabarber in schone weckpotten, sluit het deksel en laat ze 15 minuten omgekeerd staan. Keer de potten en laat ze helemaal afkoelen.

Wie wil voegt een kaneelstokje, versgeraspte gember, stengel gekneusd citroengras of wat gevijzelde rose peperbessen toe.

Tip: Overgiet rabarber met kokend water en laat 10 minuten staan. Zo neemt het oxaalzuur, dat de friszure smaak veroorzaakt, af.