aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing

 

Vier de zomer mee met ons grote saladeoffensief. Proef alvast de midden-oosterse aardappelsalade, één van de tien geweldige zomersalades van Jolanda van der Jagt uit ons augustusnummer. 

 

lunch- of klein hoofdgerecht (4 personen)
Je kunt ook andere aardappels met veel smaak nemen, bijv. opperdoezer ronde of charlotte.

¾ l kippenbouillon (van tablet)
400 g boerenkipfilet
200 g zoete aardappel, geschild
150 g roseval aardappels
150 g truffelaardappels
1 flinke krop little gem, in dunne reepjes
3 el verse oregano, fijngesneden
3 el verse tijmblaadjes*, fijngesneden
2 el sesamzaadjes, geroosterd
1 el sumak*
sap van 1 citroen
8 el olijfolie extra vierge

Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag, leg de kip erin en laat in 8-10 min. zachtjes gaar pocheren. Zet evt. een warmhoudplaatje onder de pan. Neem de kip uit de pan, laat onder folie rusten en snijd in plakken. Houd de bouillon tegen de kook aan.
Boen de aardappels schoon, schil de zoete, maar laat de schil van de roseval en truffel aardappels er nog omzitten. Snijd de aardappels in ½ cm dikke plakken en kook ze in de bouillon in 6-7 min. net beetgaar. Giet in een zeef en laat de aardappels uitlekken.
Verdeel de little gem over een schaal, schik de aardappelen en kip er mooi op.
Schep in een kom de oregano, tijm, sesamzaadjes en sumak door elkaar en klop de olie er met een vork door. Druppel de dressing over de aardappelsalade en serveer.
* Za’atar is een Midden-Oosters kruidenmengsel van oregano, tijm, sesamzaadjes en sumak. Je kunt het zelf maken of kant-en-klaar kopen in Midden-Oosterse winkels kopen. In Amsterdam is het te koop bij Tigris & Eufraat op de Javastraat en Roos op de Rozengracht. Sumak is het gedroogde poeder van de gemalen zuurbes, ook te koop in mediterrane of Midden-Oosterse winkels. Vervang het evt. door wat extra citroensap.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTUUR YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN 

aardappelsalade met little gem, boerenkip en za' atar-dressinging - delicious