baked alaska

Sponzige rumcake, chocolade-koffie-ijs en gebrande meringue. Niet lastig om te maken, maar deze baked alaska heeft wel een groot wow-effect. Als je dit dessert maakt en op instagram zet, maak je kans op een pakket met delicious.mini-boekjes! Tag dan deliciousnederland in de foto en gebruik #ddc

baked alaska

nagerecht | 6-8 personen

1 roombotercake
1 el rum
1½ x recept basis chocolade-koffie-ijs
4 eiwitten (M)
100 g fijne kristalsuiker
100 g poedersuiker, gezeefd
4 el geroosterde kokos
ook nodig: springvorm van 24 cm ∅, bakpapier, hoge kom met bovenrand van 20 cm ∅, bekleed met plasticfolie, crème-brûléebrander

Teken op bakpapier een cirkel van 24 cm ∅. Snijd de cake over de lengte in 3 mooie lange plakken. Leg de cakeplakken naast en tegen elkaar aan op het bakpapier en snijd er een cirkel van. Leg de cake in de springvorm en besprenkel met de rum. Zet afgedekt in de vriezer.

Laat het chocolade-ijs zachter worden en vul de met plasticfolie beklede kom ermee. Laat het ijs in de vriezer in 2 uur weer hard worden.

Klop vlak voor serveren met de mixer of in de keukenmachine in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot zachte pieken. Voeg de kristalsuiker al kloppend in kleine porties toe en klop het eiwit helemaal stijf. Spatel de poedersuiker door het eiwit. Neem het ijs en de cakebodem uit de vriezer. Haal het ijs uit de kom en plaats omgekeerd met platte kant op de cake. Bestrooi met de geroosterde kokos en bestrijk de bol ijs royaal, dik en nonchalant met het eiwitschuim. Kleur met de crème-brûlébrander de meringue op diverse plekken mooi goudkleurig en serveer meteen.

Bereiden ± 20 min. / invriezen ± 2½ uur.

 

baked-alaska-delicious
Ijssterren 13-2015 deel 2