ragout van haas met kastanjes en kruidkoek

Door toevoeging van donkere chocolade wordt deze ragout van haas met kastanjes en kruidkoek een klein beetje bitter. 

Liever iets vlugs op tafel zetten? Maak snelle hertenbiefstuk met amandel-espresso-crunch…

ragout van haas met kastanjes en kruidkoek

hoofdgerecht (4 personen) 

2 hazenbouten
2-3 el bloem
4 el olijfolie
2 zoete uien, grof gehakt
2 laurierblaadjes
300 ml volle rode wijn
300 ml vleesbouillon (fond uit pot, van tablet of zelf getrokken)
100 g kruidkoek
250 g gekookte kastanjes (kant-en-klaar, bij supermarkt, delicatessenzaak of poelier)
50 g bittere chocolade (80% cacao), grof gehakt

Voorbereiden: kan 1/2 tot 1 dag van te voren. Verwarm de oven voor de 160ºC. Bestrooi de hazenbouten rondom met zout en peper, wentel ze licht door de bloem. Verhit 2 el olie in een braadpan, bak de bouten aan beide kanten op middelhoog vuur goudbruin aan. Haal de bouten uit de pan en leg ze naast elkaar in een passende ovenschaal. Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui ± 5 min. Voeg de wijn, bouillon en laurier toe en breng aan de kook. Verkruimel de kruidkoek boven de hazenbouten. Schenk het wijn-bouillonmengesel over de bouten. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Stoof de hazenbouten in het midden van de oven in ± 2 1/2 uur gaar. Haal de hazenbouten uit de pan, laat ze iets afkoelen en pluk het vlees van de botjes en trek het vlees uit elkaar.

Bereiden: Begin 1/2 uur van tevoren. Doe het vlees met de saus in een pan, voeg de kastanjes en chocolade toe. Breng de saus opnieuwe aan de kook, draai het vuur laag en stoof nog ± 10 min. Voeg een scheutje rode wijn (die je bij de haas wilt drinken) of een scheutje goede rodewijnazijn toe om de saus een iets frissere smaak te geven. Lekker met gekaramelliseerde appelpartjes*.

* Snijd 2 appels in dunne partjes en bak ze in 2 el boter op laag vuur glazig met 2 el suiker en 1 el citroensap.

Voorbereiden ± 2-3 uur / bereiden ± 25 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE MERIJN TOL 

In dit delicious. mini-kookboek staan 60x langzaam gegaarde recepten die met zorg en liefde worden bereid. Een mooi cadeau voor grote genieters.

ragout van haas