kaastaart met brillat savarin, vruchten en balsamico 

Niet zo’n zoetekauw? Sluit het kerstdiner af met een hartige kaastaart van brillat savarin. Garneer met abrikozen, walnoten, peer en stroperige oude balsamico. 

Ook lekker op een kaasplankje: dit prachtige perentaartje met notenhoning!

kaastaart met brillat savarin,vruchten en balsamico

nagerecht (4-8 personen)

8 g gedroogde (Australische) abrikozen
50 g gepelde walnoten
1 el (liefst oude) balsamico-azijn
3 el dadelstroop*
1 Brillat Savarin à 200-500 g**
½-1 goed rijpe Doyenne de comis peer, geschild, in blokjes van ½ cm
vijgen- of notenbrood, in dunne sneetjes, voor erbij

voorbereiden (kan ½ dag van tevoren)

Breng een bodem water in een steelpan aan de kook. Voeg de abrikozen toe, draai het vuur uit en laat ze 15 min. wellen in het hete water. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Laat afkoelen op een bord. Roer de balsamico azijn en dadelstroop door elkaar. Halveer de abrikozen, doe ze in een kommetje en dek het af.

Snijd de kaas overlangs door midden. Wikkel hem terug in de verpakking en laat op een koele plaats op kamertemperatuur komen.

bereiden

Leg de onderste helft van de kaas op een mooi bord en verdeel de peer erover. Schep de helft van de stroperige balsamico erover. Leg de bovenkant van de kaas op de peer. Schep de abrikozen en noten door elkaar en verdeel over de kaas. Sprenkel er nog wat stroperige balsamico over en geef de rest erbij. Snijd de kaas aan tafel in puntjes. Serveer met brood.

* Te koop bij Middenoosterse en Marokkaanse winkels. Vervang het evt. door ahornsiroop (delicatessewinkel).

** Savarin is er in verschillende maten, kijk welke je kiest afhankelijk van het aantal personen.

Voorbereiden ± 20 min. / bereiden ± 10 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS WIJNTIPS ELLEN DEKKERS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

Helemaal in de kerstsfeer? Nog veel meer inspiratie voor de feestdagen vind je in het delicious. kerstnummer. Bestel snel jouw exemplaar in de webshop.

kaastaart-delicious