BLOG – bakkie troost 2.0

Stel je voor, een wereld zonder koffie. Wat drinken we om de dag te beginnen, wat staat er op tafel tijdens een vergadering en wat moet ons troosten? Als je met deze opsomming doorgaat, kom je er al snel achter dat koffie onmisbaar is. Zelfs als je het niet drinkt, hoor je het jezelf nog zeggen: zullen we binnenkort een bakkie doen?

In Nederland is het drinken van koffie altijd al een van de hoogtepunten van de dag geweest. Vooral op kantoren, wanneer rond de klok van 11 uur de koffiekar door de gangen rolde. Naar dat moment werd halsreikend uitgekeken. Even de boel aan kant en genieten van een kop koffie. Dit was thuis niet anders als de vrouw des huizes de koffiekan op tafel zette. Het drinken van koffie was een sociaal moment.

Filterkoffie
Tegenwoordig staat genieten van koffie ook nog steeds voorop, maar zijn er wel veranderingen opgetreden. Het drinken van koffie is een lifestyle geworden, mede door de komst van hippe koffiebarretjes waar barista’s figuurtjes in de koffie schenken en experimenteren met verschillende koffiebonen en zetmethodes.

Een trend die al een aantal jaren gaande is in de barretjes en nog lang niet op retour is, is de ouderwetse filterkoffie. Deze koffie – ook wel slow coffee genoemd – wordt bereid zoals oma het vroeger deed, maar dan wel op een laboratoriumachtige wijze met verschillende brouwapparaten, zoals de V60, de Aeropress en de Chemex.

Vooral laatstgenoemde brouwapparaat is bijzonder. Sinds 1944 maakt het ontwerp, dat in 1941 ontworpen is door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm, deel uit van de permanente collectie van Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Met de Chemex kun je ook eenvoudig thuis aan de slag om filterkoffie te zetten. Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Kook het water en verwarm de Chemex alvast voor door ‘m af te spoelen met heet water.
  2. Plaats een speciale papieren filter in de Chemex en voeg de gemalen koffiebonen toe. Voor de juiste verhouding: 6 gram koffie op 100 ml water.
  3. Als het water heeft gekookt, laat je ‘m even afkoelen tot 93-96 graden. Schenk daarna rustig een klein beetje water op de gemalen bonen. De koffie gaat dan rijzen/uitzetten, ook wel ‘blooming’ in de koffietaal genoemd.
  4. Wacht 35 seconden totdat je geen druppels meer uit het filter ziet komen. Giet daarna heel rustig in een cirkelvormige beweging de rest van het water op de koffie. De koffie loopt daarna in een rechte straal in de Chemex.
  5. Wanneer er geen druppels meer komen, verwijder je het filter en serveer je de koffie in voorverwarmde kopjes of glazen.

Door te experimenteren met koffiebonen uit verschillende landen ervaar je dat iedere koffieboon een ander smaakprofiel heeft, net zoals de druiven waarvan wijn wordt gemaakt. Zo worden de bonen uit Afrika gekenmerkt door een fruitig aroma, terwijl de koffiebonen uit Azië eerder kruidig zijn en uit Centraal-Amerika vooral nootachtig met chocolade.

Wil je meer weten over koffie? Kijk dan eens op de blog van De Koffiefilters voor een online koffiebeleving. Richt en Regina ‘filteren’ de beste koffiebars in binnen- en buitenland, design servies, koffiebonen, recepten en noem maar op.

TEKST DE KOFFIEFILTERS