Tiramisu

Op de redactie komen veel vragen binnen over het gewilde Tiramisu-recept dat in delicious. november 2008 heeft gestaan. Hieronder het volledige recept nog een keer!

chocoladesaus

bijgerecht, 600 ml

300 g pure chocolade van goede kwaliteit, in stukjes
300 ml slagroom

Leg de chocolade in een kom. Schenk de room in een pan en verwarm op matig vuur totdat het net niet kookt. Schenk de room over de chocolade en roer tot een gladde saus. Serveer warm.
Wil je de saus warm houden, schenk deze dan over in een thermoskan of verwarm boven een pan met zachtjes kokend water. De saus is in de koelkast een week houdbaar.
Bereiden ± 10 min.

tiramisu (nagerecht, 8 personen)

100 g witte chocolade, in stukjes
300 ml slagroom
2 eieren
55 g fijne kristalsuiker
500 g mascarpone
150 ml sterke espresso, afgekoeld
100 ml Kahlua of andere koffielikeur
24 lange vingers
250 g verse frambozen (of diepvries)
koude chocoladesaus (zie recept)

Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt). Laat de stukjes smelten en roer ze voorzichtig glad. Neem de kom van de pan en laat de gesmolten chocolade enigszins afkoelen.
Klop intussen de slagroom net stijf. Spatel de slagroom in delen door de afgekoelde witte chocolade.
Klop in een andere kom de eieren met 40 g suiker met een mixer tot een dik, lichtgeel mengsel en klop er dan de mascarpone door. Spatel voorzichtig ¼ van het chocolademengsel door het mascarponemengsel en schep er dan de rest door. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Schenk de espresso in een ondiepe schaal. Roer de Kahlua en rest van de suiker erdoor. Dompel 8 lange vingers om de beurt kort onder in het koffiemengsel en schik ze naast elkaar op een vlakke schaal. Bestrijk ze met de helft van het mascarponemengsel en verdeel hierover de helft van de frambozen. Verdeel hierover nog 8 lange vingers die je in koffie hebt gedoopt en bestrijk met de rest van het mascarponemengsel en de frambozen. Leg de resterende in koffie gedoopte lange vingers erop, dek de tiramisu losjes af en zet hem minstens 2 uur of een hele nacht in de koelkast.
Besprenkel de tiramisu vlak voor het serveren met wat chocoladesaus en snijd hem in 8 stukken. Ook lekker: bestrooi de tiramisu met cacaopoeder en serveer de chocoladesaus er apart bij.
Bereiden ± 45 min.