Witte kerstboom

De witte kerstboom uit de delicious.kerst (p. 108) is favoriet! Dat blijkt uit de enthousiaste reacties die we op de redactie binnenkrijgen. Enkele lezers zijn nog op zoek naar de schuimpjes, omdat ze niet bij alle supermarkten en banketbakkers goed verkrijgbaar zijn.

Culinair redacteur Trudelies Schouten: ‘C1000 heeft de schuimpjes in ieder geval in haar assortiment, andere supermarkten nemen ze vaak speciaal op in het kerstassortiment. Ook veel goede bakkers hebben ze.

Mini-merengues kun je ook heel eenvoudig zelf maken, hier mijn recept:

Schuimpjes, voor ca. 80 stuks

4 verse eiwitten
250 g fijne kristalsuiker
50 g poedersuiker, gezeefd

Verwarm de oven voor op 100°C. Zorg dat je kom waarin je klopt brandschoon is. Doe de eiwitten in de kom en klop ze met de mixer redelijk stijf. Voeg dan al kloppend de kristalsuiker in delen toe en blijf mixen tot het schuim stijf en glanzend is en als je de kom iets keert niet eruit glijdt.
Doe het schuim over in een spuitzak met klein stervormig mondstuk en spuit er op een ingevette bakplaat zoveel mogelijk schuimpjes van (diameter ± 3 cm). Laat de schuimpjes in ruim 1 uur tot 1,5 uur drogen in het midden van de oven. Ze moeten bros aanvoelen. Laat ze afkoelen op een rooster, de onderkant droogt dan ook nog na.
Bak zo nog 1 of 2 bakplaten met schuimpjes voor de kersttoren.’