doe jij aan veganuary? met deze tips + recepten kom je de maand zonder moeite door

doe jij aan veganuary? met deze tips + recepten kom je de maand zonder moeite door
Fotografie: Chris Court | Styling: Kirsten Jenkins

Het nieuwe jaar staat natuurlijk gelijk aan goede voornemens. Misschien doe je aan Dry January of eet je wat minder koolhydraten? Of ga jij dit jaar voor veganuary?

Bekijk ook dit artikel met 17x vegan kookboeken

Veganuary is een Brits goed doel dat in 2014 is opgericht. De non-profitorganisatie promoot veganisme en wil iedere januari mensen aanmoedigen om eens géén dierlijke producten te consumeren.

Waar moet je dan aan denken? Geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine of E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je nog een stap extra zetten, dan vermijdt je ook de aankoop van bijvoorbeeld leren kledingstukken of cosmetica getest op dieren.

Zo kom jij veganuary door

Met een paar simpele trucs wordt veganuary een eitje (of beter gezegd, een avocado). Er zijn namelijk een heleboel ingrediënten die gewoon helemaal plantaardig zijn. Als je vanaf nu begint bij de groenten of koolhydraten in plaats van eerst een stuk vlees of vis uit te kiezen, is het bovendien veel makkelijker om plantaardig te koken.

Als je het echt heel moeilijk vindt om vlees, vis en zuivel helemaal weg te laten, kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een plantaardig alternatief. Ben je bang dat je voedingsstoffen mist? Vergeet dan ook zeker de peulvruchten niet. Deze zijn hartstikke voedzaam, lekker en gezond.

Plantaardige snacks

Nog een tip: zorg vooral ook dat je goede plantaardige snacks in huis hebt! Als je al honger hebt, is het misschien extra moeilijk om buiten je comfort zone te moeten koken. Vul je voorraadkast met nootjes, (gezonde groente) chips, gedroogde vruchten, rauwkost of plantaardige repen.

Vind je de lunch de moeilijkste maaltijd om voor plantaardig te kiezen? 5x vegan beleg voor op je vertrouwde boterham

Wat inspiratie voor deze maand

Vegan ontbijt

Vegan overnight oats van Joris Bijdendijk
Door havervlokken een nachtje te weken in de koelkast, worden ze heerlijk zacht en romig. En omdat zowel haver als kokos zoet is van nature hoef je geen suiker toe te voegen. Voeg een kleine snuf zout toe en eventueel specerijen zoals kardemom, kaneel, koekkruiden, vanille, of een vleugje gemalen anijszaad, om de smaken te versterken. Havermout smaakt anders al snel flauw.
naar recept
overnight oats met appel en rood fruit
vegan japanse soufflé pannenkoekjes
naar recept
fluffy souffle pancake - delicious

Plantaardige hoofdgerechten

roti met spicy aardappel, dahl, kousenband & zuur
Stamppot met spekjes en gehaktballen met jus zijn zo Hollands als het maar kan. Maar kruidige roti hoort inmiddels ook bij onze Hollandse pot. Merijn Tol laat zien dat zowel traditionele als nieuw toegevoegde gerechten ook in de 100% plantaardige versie echte klassiekers zijn.
naar recept
Roti recept surinaams
Vegan auberginecurry met kokos
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar recept
Vegan auberginecurry met kokos
vegan nasi goreng
Gebruik de ketjap die je lekker vindt. Ketjap asin voor een niet zo zoete nasi en manis of medja voor een zoetere smaak.
naar recept
vegan nasi goreng
vegan ossobuco
Bij Strandvier staan er mediterrane klassiekers op tafel maar dan wel met een vega(n) twist. Zoals deze heerlijke op ossobuco-geïnspireerde stoof met knolselderij en paddenstoelen. Als je het ons vraagt de ideale maaltijd na een dag zwemmen in het Markermeer.
Toch liever de klassieker met kalfsschenkel? Het recept vind je hier.
naar recept
vegan ossobuco
vegan shoarma van oesterzwam met pickles
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
naar recept
Vegan shoarma oesterzwammen

Zin in zoet? Recepten om vegan te bakken

vegan cranberry-frambozentaart
Delicious. culinair redacteur Dosia Brewer heeft haar eigen vegan bakboek geschreven. Eén van de heerlijke vegan baksels uit het boek is deze cranberry-frambozenkrans. Dosia: "Zo’n gedraaide krans oogt goed, vooral met rood fruit. Je kunt hem maken met alle fruitsoorten, jam of compôte maar ik kies graag het licht bittere zuurtje van cranberry’s."
Meer vegan bakken? Probeer deze ananas-merenguetaart, ook een recept van Dosia.
naar recept
Dosiabaktvegan-ananasmeringuetaart-deliciousmagazine
vegan ananas-meringuetaart uit Dosia bakt vegan
Deze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.”
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
naar recept
vegan taart Ananas-meringuetaart dosia - delicious
Vegan chocoladecake
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. 
Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
naar recept
vegan chocoladecake - ei vervangen

Wil je nog meer inspiratie? 27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks