17 kookboeken die iedere vegan cadeau wil krijgen met de feestdagen

Voor de doorgewinterde veganist, of die ene vriend die net heeft besloten het roer om te gooien en wel wat hulp kan gebruiken. In deze vegan kookboeken vind je gegarandeerd je nieuwe lievelingsrecept.

We hebben al onze favorieten voor je onder elkaar gezet.


Nistisima

Nistisima

Na 12 jaar gewerkt te hebben in het foodteam van Jamie Oliver vloog Georgina Hayden uit om haar culinaire Grieks-Cypriotische roots te ontdekken. In haar laatste boek Nistisima deelt ze de gerechten die orthodoxe christenen eten tijdens de vasten. Geen vlees en zuivel, maar een vegan kookboek dus! Maak vooral de gesmoorde venkel met saffraan, daar krijg je geen spijt van! Of deze pompoenpastei met kaneel en bulgur.

Nistisima, Georgina Hayden, Uitgeverij Good Cook B.V. €30,95


Vegan Richa’s Indian Kitchen

vegan richa

Als een keuken van nature al weinig gebruik maakt van dierlijke producten, weet je dat je goed zit. In dit boek geeft Richa Hingles haar verzameling van plantaardige Indiase recepten geïnspireerd op regionale keukens, Indiase cultuur, lokale gerechten en beproefde methoden. Of je nu wil genieten van de Indiase keuken, nieuwe specerijen, of meer eiwitten aan je maaltijd wil toevoegen; dit boek heeft het allemaal.

Al even lekker Indiaas en vegan: The Modern Tiffin van Priyanka Naik net zoals het boek Zaika van Romy Gill.

Vegan Richa’s Indian Kitchen, Richa Hingle, Vegan Heritage Press, €15,59


Dosia bakt vegan

dosia bakt vegan

Onze eigen culi-redacteur Dosia Brewer heeft een bakboek geschreven bomvol cakes, koekjes, taarten en allerlei soorten gebak (ook hartig). Alleen dan zonder boter en ei. Verwacht geen simpel bakboek met bananenbrood en havermout, maar ingenieuze technieken waarmee je vegan baksels naar een volgend niveau tilt. Zo gebruikt Dosia aquafaba voor vegan meringues en lijnzaad en appelmoes om beslag te binden. Vegan bakken is anders, ja, maar minstens even lekker!

Dosia bakt vegan, Dosia Brewer, Fontaine Uitgevers, €29,99


TLV Vegan

tlv jigal krant

TLV van Jigal Krant werd in 2020 kookboek van het jaar, dit is de vegan opvolger. Een kookboek waarin Krant de veganistische scene van Tel Aviv in kaart brengt en wil duiden dat daarginds ‘groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden gewoon zichzelf mogen zijn’. Geen pulled oesterzwammen dus, en ook geen veggie dogs van wortel, maar ‘gewoon’ prikkelende recepten (ruim honderd!) die niet op dierlijke gerechten hoeven te lijken. Kookmoe? Dan laat TLV vegan zich ook nog eens heerlijk lezen, of blader er gewoon doorheen. De sfeerfoto’s zijn prachtig.

TLV Vegan, Jigal Krant, Nijgh & van Ditmar, €39,99


Vegan: The Cookbook

vegan cookbook

Met dit boek vul je de leegte op de koffietafel. Een zeer volledig boek van de Europese chef-kok en restaurateur Jean-Christian Jury met maar liefst 500 traditionele recepten uit 200 landen. Van Perzische bietenborani tot Zuid-Indiase aardappelmasala, het staat in dit vegan compendium.

Een net zo’n knap en interessant standaardwerk met 250 recepten is het boek Veganomicon van Isa Moskowitz and Terry Romero.

Vegan: The Cookbook, Jean-Christian Jury, Phaidon, €38,39


Raw

Dit vegan kookboek is vrij cheffy en bevat veel gevorderde technieken. Logisch, want Raw is geschreven door de achtvoudig winnaar van de Amerikaanse James Beard Award Charlie Trotter. Een top chef uit Amerika die aan de wieg stond van de culinaire revival van Chicago. Recepten die direct indruk maken zijn onder meer broccolibloemen-couscous met kerrieolie, radijs-ravioli met gele tomatensaus en watermeloensoep met meloengranita. Ook als je niet per se fan bent van de raw food-beweging, is dit boek inspirerend. Elk recept komt met een bijpassende wijn.

Raw, Charlie Trotter, Ten Speed Press, €34,95


The Korean Vegan Cookbook Reflections and Recipes from Omma’s Kitchen by Joanne Lee Molinaro

korean vegan

De meest gestelde vraag aan Joanne Lee Molinaro – de thuiskok en verhalenverteller achter @thekoreanvegan op TikTok, is: ‘hoe kun je veganistisch én Koreaans zijn?’ Koreaans koken is immers synoniem met vissaus en barbecue. En hoewel een stuk sappig vlees inderdaad veelvuldig voorkomt in Koreaanse gerechten, zijn de ingrediënten uit Molinaro’s jeugd volledig plantaardig, ongelofelijk smaakvol en toch echt helemaal Koreaans.

In haar debuutkookboek deelt Molinaro persoonlijke recepten en korte verhalen van het eten die het dichts bij haar en haar familie staan. Jjajangmyun bijvoorbeeld: een rijke Koreaans-Chinese zwarte bonennoedels die ze op verjaardagen at, of de bescheiden Gamja Guk, een aardappel-preisoep die haar vader maakte.

The Korean Vegan Cookbook, Joanna Lee Molinaro, Penguin Putnam Inc, €27,29


Vegetable Kingdom: Cooking the World of Plant-Based Recipes

vegetbale kingdom

Bryant Terry legt de basisprincipes van vegan koken uit in Vegetable Kingdom en laat je zien hoe je eenvoudig heerlijke maaltijden kunt maken met groenten, granen en peulvruchten. Denk aan recepten als ‘Dirty Cauliflower’, geroosterde wortelen met langzaam gestoofde witte bonen, een gumbo van gierst en paddenstoelen en venkel in een kruidenkorst. Handig: het boek is geordend op ingrediënt.

Vegetable Kingdom: Cooking the World of Plant-Based Recipes, Bryant Terry, Ten Speed Press, €28,69


En verder…

Nistisima